Kvitová a ulejváci politici

22. 7. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut

Je jistě chyba, pokud dochází ke zneužívání sociálních dávek, kladu si však otázku, co plyne ze zprávy o tom, že se v Česku zneužívá každá desátá sociální dávka. Lid za tím vycítí všelijaké ty "ulejváky", možná dokonce přímo Romy, a rozvášní se podobně jako v případu tenistky Kvitové. Kvitová sice jedná legálně, nikoli však -- prý -- morálně.

Čeští politikové ovšem jednají vysoce morálně, když nechávají desítky miliard ročně promrhat ve veřejných zakázkách (výmluvné je, že k tomu dospěla Národní ekonomická rada vlády, která pracovala pro premiéra, jenž vysokými mzdami z veřejných peněz platil svou milenku za její vysoce profesionální práci), když dodnes neudělali účinné zákony proti úniku peněz do daňových rájů a když dali do rukou exekutorů moc, v civilizovaných zemích nebývalou, která žene spoustu lidí do neuvěřitelných tragédií.

Když Petra Kvitová ušetří na daních, můžeme si být poměrně jisti, že ty peníze nepoužije proti nám (srovnejte to s jedním českým podnikatelem, který se za peníze, přivezené z ČR, stal podle jihoafrických médií "vládcem" tamního podsvětí, tedy podsvětí státu, který má asi 50 milionů obyvatel). Když někdo zneužije sociální dávky, nedá mu to ekonomickou moc, aby zkorumpoval mocné lidi v kravatách a dobrých oblecích, kteří zcela morálně vytvářejí zákony tohoto státu a odpovídají za jeho reálné fungování. Nejspíše ty peníze utratí na automatech, protože díky zcela morálním politikům je Česká republika největší kasino Evropy, a tím ty peníze pošle na účty hodně bohatým velmi morálním osobám. Možná si naposledy užije doušek laciného vína, než ho vysoce morální exekutor dožene k sebevraždě.

Co se ovšem děje s penězi, které si stát vybere od nás a s nimiž zacházejí morální politikové podle zákonů, které si sami udělali? Co se stane s tím, když Petra Kvitová zaplatí daně? Dostane ty peníze někdo potřebný? Velkou část z nich půjde na účty (třeba zrovna do Monaka) velmi morálních lidí, kteří si žijí vysoce luxusním životem a kteří -- na rozdíl od Petry Kvitové -- museli hodně trénovat ne tenis, nýbrž zlodějinu a zločinnost.

Výsledek je jasný: tupý lid se musí relaxovat ze své bídy a ponížení nenávistí ke Kvitové a k "ulejvákům", kteří zneužívají dávky, naopak vysoce morální politici, kteří vytvářejí zákony a jsou zodpovědní za správu veřejných peněz, za podobu exekucí, za hazard atd. zůstanou pěkně schovaní, aby všechno mohlo pokračovat, jak je zvykem. A když si nebudou vědět rady, poradí jim Ivo Rittig... Cituji z rozhovoru Martina Veselovského s Ivem Rittigem (stopáž 6:19):

"Veselovský: Tak ještě jinak...

Rittig: mhm...

Veselovský: Kdybych... co bych od vás měl chtít, abyste mi dokázal poradit, a teď ne jako Martin Veselovský...

Rittig: mhm...

Veselovský: ale třeba jako... vysoký politik nějaké politické strany... a bylo by to například před sjezdem té strany... a chtěl bych být místopředsedou té strany... jste ten správný člověk, za kterým bych měl jít?

Rittig: Tak toto jste mi dal poprvé položil konkrétní otázku... a na tu jsem vám možná schopen konkrétně odpovědět. Když se mě zeptáte... jestli můžete tu otázku ještě zopakovat... jak by to bylo před sjezdem strany jste říkal...?

Veselovský: Politická strana...

Rittig: Ano.

Veselovský: Jsem její relativně vysoký politik...

Rittig: Ano.

Veselovský: Chci na tom sjezdu, který bude zanedlouho, být místopředsedou...

Rittig: Ano.

Veselovský: To znamená v nejužším vedení strany... tak se ptám, jestli vy jste ten správný člověk, za kterým jít, aby mi s tím pomohl.

Rittig: Já si myslím, že částečně můžu odpovědět, jaká je nálada na jeho jméno... a na jeho přijetí... u voličstva... v určitém regionu, který třeba znám... budem třeba říkat střední Čechy... a říká a ptá se mě, jestli mi můžu poradit, jaká je nálada a jak politici nebo ty voliči cítí toho svého lídra... a jak co by pro to měl udělat, aby cítil, aby ho cítili lépe... tak si myslím, že jsem mu schopen poradit a říct mu pravdivou situaci, jak to s jeho ambicemi vypadá... to jsem mu schopen říct.

Veselovský: Kdybych byl sociální demokrat, tak to umíte?

Rittig: Já si myslím, že i kdybyste byl sociální demokrat, tak vám to poradím... a zjistím tu situaci pro vás... a budu vědět, jestli jste ten správný člověk, kterýmu ty lidi dají hlasy."

ZDE

Profil Ivo Rittiga na Wikipedii (jsou tam k nalezení i příslušné odkazy na zdroje):

Ivo Rittig (* 3. ledna 1963) je pražský "politický podnikatel" a "monacký rentiér" vyšetřovaný kvůli machinacím se stamilionovými veřejnými zakázkami považovaný za "vlivného zákulisního hráče ODS" či kmotra. Bývalý vekslák, jenž oficiálně zbohatl na obchodech s módou, měl dle médií prostřednictvím rozsáhlé klientelistické sítě významným způsobem ovlivňovat českou celostátní i komunální politiku. S jeho jménem jsou zmiňovány mnohé korupční skandály, např. podezřelé zakázky pražského dopravního podniku a obchody s fotovoltaickými parky.

Po základní škole nastoupil na učiliště, kde se učil v oboru prodavač a lahůdkář. Na praxi docházel do lahůdkářství U Paukertů, což bylo považováno za prominentní místo. "A právě tam podle pamětníků poznal, že všichni kšeftují -- od vedoucích samoobsluh, zelinářů či šéfů masny až po vysoké komunistické funkcionáře. Rittigovi se to zalíbilo, přidal se a mohl šplhat nahoru." Po vyučení nastoupil v červnu 1981 jako prodavač do státního podniku Potraviny Praha, pracoval v samoobsluze na rohu Štěpánské a Žitné na Praze 1. V prodejně se mu dařilo, během pouhých dvou let se stal vedoucím. "Říkalo se, že je nejmladším vedoucím pražských prodejen. Jeho kariérní postup byl neobvyklý. Těžko říct, kdo ho tlačil, vždyť ani nebyl členem komunistické strany," vzpomínal jeho tehdejší známý z potravinářské branže. Rittig se tehdy choval jako "čistokrevný spekulant" a velmi dobře se znal s tehdejší komunitou veksláků. Přes své známé měl v Tuzexu nakupovat alkohol a další zboží a pak ho podpultově s velkým ziskem prodávat ve svém obchodě. Pro své "dobré zákazníky" byl schopen dodávat i luxusní a obtížně dostupné zboží jako ruský kaviár či vodku. Podle jeho bývalých kolegů si tehdy z pokladen v obchodě často bral peníze. Když se na jeho obchod chystala v září 1984 velká inventura, dostal echo dopředu a včas zakryl schodek asi 100 tisíc korun tak, že si půjčil peníze od známých a navozil na místo zboží z jiných provozoven. "Zároveň použil i lest: prázdné kartony od kávy a alkoholického likéru zvaného Myslivec vystlal papírem a dalšími předměty přesně do požadované váhy."

Podle listu IHNED.cz, jenž cituje soudní rozhodnutí z let 1987 a 1988 získaná na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, Rittig od podzimu 1983 až do zatčení v červnu 1985 spolu se svým zástupcem postupně rozkrádali svěřenou prodejnu potravin, především si brali peníze z tržeb, což zejména Rittig dle své argumentace u soudu "bral jako normální věc". "...Krácení tržeb se v jeho (Rittigově) praxi stalo ve skutečnosti součástí jeho pracovního stylu," cituje IHNED.cz rozsudek Nejvyššího soudu České socialistické republiky z 8. června 1988. Celkové manko prodejny mělo činit 766 tisíc korun, což byla na tehdejší poměry obrovská částka. Nakonec byl Rittig potrestán devíti lety odnětí svobody poté, co byl jeho čin překvalifikován z původního rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví. Z devíti let strávil ve vězení polovinu, zejména proto, že ještě před pravomocným rozsudkem strávil tři roky ve vazbě. Začátkem roku 1990 se dostal na svobodu po Havlově amnestii.

Co dělal Rittig po návratu z vězení na začátku devadesátých let není veřejně známo, podle jeho známých (jak uvedeno v IHNED.cz) patrně kšeftoval se zahraničním a tudíž v tehdejším Československu ceněným zbožím (kosmetika, výpočetní technika, elektronika). S bývalou tlumočnicí Lenkou Vejvalkovou založil společnost Prospekta Moda, jež prodávala luxusní zboží (např. značku Versace) v centru Prahy a na ruzyňském letišti. Toto podnikání bylo značně výnosné a umožnilo Rittigovi jednak sponzorovat hokejový klub Prospekta Praha, tak i organizovat utkání v boxu, pozvat do Prahy několik hvězd bojových sportů a známých herců a zejména přes podobné společenské akce získat přístup "do nejvyšších pater byznysu a politiky". Kromě toho Rittig figuruje v několika dalších společnostech, jejichž byznys dle IHNED.cz již tak průhledný není.

Při policejní razii 13. června 2013 prohledala policie jeho kancelář u Prašné brány a jeho vilu na Vinohradech. Sám Rittig byl v tu dobu Monaku. Spekuluje se o tom, že dostal o zatýkání předem zprávu a utekl před ním. Dne 13. února 2014 byl při policejní razii zatčen a obviněn, podle státní zástupkyně by mělo jít o trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti související s pražským dopravním podnikem.

V Česku se podle úřadu práce zneužívá každá desátá dávka ZDE

NERV vytáhl proti korupci, ušetřit se prý dají desítky miliard ZDE

Řádění exekutorů v České republice ZDE

Fakta o hazardu v České republice ZDE

Kauza Radovana Krejčíře 'zatím' na vrcholu ZDE

0
Vytisknout
9743

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2014