Britská úvěrová společnost Wonga zruší dluhy svých 330 000 zákazníků v hodnotě 7,7 miliard Kč

2. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní britská úvěrová firma Wonga, která půjčovala peníze chudým lidem "aby vyšli do výplaty", oznámila, že zruší dluhy 330 000 svých zákazníků ve výši 220 milionů liber, tedy 7,7 miliard Kč. Přiznala, že jim neměla půjčky vůbec poskytovat.

Podnik, který britští poslanci obvinili, že provozuje v rámci zákona "tvrdou úžeru", konstatoval, že tyto dluhy zákazníkům úplně zruší a zruší také úroky a poplatky pro dalších 45 000 zákazníků.

Nový generální ředitel firmy Wonga Andy Haste oznámil, že firma chybovala, když půjčovala peníze lidem, o nichž věděla, že půjčky nikdy nebudou moci splatit.

"Rozhodli jsme se jednat, abychom napravili chyby z minulosti," řekl Haste. "Je nám opravdu líto, co se dělo našim zákazníkům, a uděláme všechno v našich silách, abychom to napravili."

Dodal, že firmě Wonga chyběla zkušenost úvěrových odborníků a že firma "poskytovala půjčky lidem, kterým je poskytovat neměla".

Toto rozhodnutí firmy Wonga přichází poté, co britský vládní regulační orgán Financial Services Authority "vyjádřil znepokojení nad naší praxí poskytování půjček veřejnosti," dodal Haste.

Wonga nyní zruší nesplacené dluhy svých 330 000 zákazníků, kteří jsou už po dobu delší než 30 dnů v kategorii neplatičů, a umožní další, 45 000 zákazníků, kteří jsou v kategorii neplatičů po dobu kratší než 30 dnů, aby své půjčky splatili bez úroků a bez poplatků. To firmu bude stát dalších 35 milionů liber.

Firmu Wonga ostře kritizovali poslanci Dolní sněmovny, že se záměrně zaměřuje na poskytování půjček chudým lidem, přičemž stoprocentně ví, že půjčku nebudou schopní splatit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7417

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2014