Britští muslimové se sjednotili v zuřivosti nad vraždou britského charitativního pracovníka Islámským státem

4. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Britští muslimové vyjádřili zuřivost a rozhořčení nad brutální vraždou Alana Henninga, taxikáře z anglického Salfordu, který z vlastního rozhodnutí jel distribuovat humanitární pomoc postiženým v Sýrii a byl tam loni o Vánocích zajat jako rukojmí jen několik hodin, poté, co vjel do Sýrie s vozidlem plným šatstva a potravin pro muslimské uprchlíky.

Mnozí britští muslimové doufali, že bude tento humanitární dobrovolník propuštěn v předvečer islámského svátku Eid. V jeho rodném městě se pro něho konaly vigilie a více než 100 nejvýznamnějších islámských učenců vydalo apel, požadující jeho propuštění. Avšak v pátek bylo zveřejněno video, které zřejmě zaznamenalo jeho stětí. Vyvolalo to vlnu odsouzení.

Harun Khan, náměstek generálního tajemníka Muslimské rady Británie, největší islámské organizace ve Spojeném království, zastupující více než 500 menších organizací, uvedl: "Včerejšek byl dnem obrovského významu, protože to byl den, kdy lidé hledají odpuštění a spásu. Je to doba míru, proto tohle bylo pro mnoho lidí opravdu šokující. Kdyby Isis opravdu bývala chtěla vyhrát propagandistickou válku, Alana by bývala propustila. Nejsou to islámci: nikdo je neuznává a náboženství si jen unesli pro své cíle."

Rozhodnutí džihadistů vydat videozáznam Henningovy popravy těsně po setmění britského času, ve chvíli, kdy začíná svátek Eid, považuje mnoho muslimů za záměrnou provokaci. Julie Siddiqui, bývalá předsedkyně Islámské společnosti Velké Británie, uvedla, že její mešita v anglickém městě Slough v hrabství Berkshire byla v sobotu ráno přeplněna 900 lidmi, kteří byli Henningovou vraždou šokováni.

"Všem se z toho zvedá žaludek," řekla. "Proč se rozhodli to zveřejnit zrovna v předvečer toho velkého svátku míru? Někteří z nás si naivně mysleli, že bude Alan v pátek propuštěn. Zvolili si den kontemplace, kdy lidé myslí na mír a odpuštění, kdy lidé myslí na své spolubližní. Muslimové se domnívají, že to Isis udělala schválně."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9131

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2014