Bývalý britský ministr spravedlnosti varuje před oslabením lidských práv v Británii

3. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Clarke v pátek v poledne řekl v rozhlase BBC: "Jsem tím poněkud zmaten. Pokud to dobře chápu, tak budeme plnit ustanovení Evropské konvence o lidských právech a přijímat rozsudky Evropského soudu pro lidská práva, pokud aktuální vláda nebude mít dostatečně disciplinovanou parlamentní většinu, aby je v Dolní sněmovně odmítla. Myslím si, že pro dobro společnosti není zdravé, aby vláda měla mít možnost nepodrobit se rozhodnutím soudu. Dříve nebo později nám začnou klesat měřítka, bude docházet k arbitrárním rozhodnutím.

Současný britský konzervativní ministr spravedlnosti Chris Grayling dnes oznámil, že britská vláda zruší svůj podpis pod Evropskou konvenci pro lidská práva, pokud britská Dolní sněmovna nedostane právo vetovat rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zrušení britského podpisu pod Evropskou konvencí pro lidská práva by ohrozilo britské členství v Radě Evropy, a tak i britské členství v Evropské unii.

Clarke varoval, že britské změny povzbudí ruskou vládu, aby také ignorovala rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Uvedl: "Jsem si jist, že Rusko přivítá představu, že Duma by také mohla verdikty Evropského soudu pro lidská práva ignorovat. Zatím se jim nepodařilo tento ústupek získat."

Odstoupením od Evropské konvence pro lidská práva by Británie zrušila padesátiletou právní praxi, kdy se o lidských právech ve všech evropských zemích rozhoduje ve Štrasburku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6310

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2014