O útlaku novinářů v Rusku

9. 10. 2014

čas čtení 3 minuty

V Rusku nyní vládnou lidé, kteří udělali kariéru v KGB prostřednictvím brutálního útlaku svobodného projevu a myšlenek, píše na stránkách Radia Svoboda Julia Berezovskaja, ředitelka v Rusku zakázaného serveru Grani.ru. Jsou nyní těžce zataženi do ukrajinské války a jejich činy jsou stále bezostyšnější a krutější.

Dnes jsou za kritiku Kremlu, za podporu Ukrajiny, za používání symbolů, které režim nemá rád, lidé biti, zabíjení, odvážení policejnímí antony, odsuzováni k administrativnímu zatýkání a za "trestné" činy. Jsme svědky brutálního útlaku novinářů, blokování internetových stránek, pokusů plně kontrolovat sociální média.

Zatímco státní televize šíří nenávist, nezávislá nevítaná kritika a nepohodlné pravdy jsou označovány za "hate speech" a někdy trestány podle zákona.

Úřady pokrytecky hovoří o zájmech dětí, které musejí být ochráněny před nebezpečnými informacemi: na základě této záminky je možno zakázat všechno, od známých kreslených filmů, které jsou "propagandou", až po články na Wikipedii.

Na východě Ukrajiny Kreml sice podporuje separatismus, avšak reaguje nesmírně nervózně na jakékoliv pokusy debatovat o právech ruských regionů. Byl přijat mimořádný zákon, který kriminalizuje "výzvy k separatismu". Pokus malé skupiny aktivistů uspořádat "Pochod za federalizaci Sibiře" vedl k cenzuře velkého množství internetových stránek. Za podobnou činnost skončila ve vězení aktivistka v kubáňském regionu.

Novinář Boris Stomachin vykonává už druhý vězeňský trest v pracovním táboře za články, zveřejněné na internetu, v nichž kritizoval to, co charakterizoval jako Putinovu imperiální politiku. Byl shledán vinným z podpory terorismu.

Byl zaveden trestný čin zpochybňování oficiální interpretace druhé světové války.

Zákonodárci vydávají další a další šílené zákony, zatímco horečná činnost policie, prokuratury a dalších produkuje obrovské množství absurdit. Byl schválen nevynutitelný zákon o státní registraci populárních bloggerů a obyčejní uživatelé internetu jsou pod neustálým tlakem. Lidé bývají vyslýcháni policií za výroky, které zveřejnili na internetových fórech, nebo jen pro převzetí či označení videí.

Novinářské projekty se přesunují do zahraničí: Vyhozený šéfredaktor serveru Lenta.Ru zakládá zpravodajský server v Rize pro ruské čtenáře, uživatelé se učí, jak obnovit přísup k zablokovaným stránkám (včetně našich stránek, Grani.Ru) a objevují se pozoruhodné příklady politického umění a uměleckého aktivismu.

Naše stránky, Grani.Ru, jsou v Rusku zablokovány už půl roku za "apely k účasti na nepovolených masových akcích" - tak prokuratura interpretuje naše reportáže o demonstracích na podporu politických vězňů.

Dál publikujeme stejnou měrou články, neustále zakládáme nové mirrory pro ruské čtenáře a rozšiřujeme svou přítomnost na sociálních sítích.

Roskomnadzor, regulační orgán ruské vlády pro média, na to reagoval tím, že dal na černou listinu více než 40 našich serverů, které přebírají naše materiály. A přestože jsme prohráli všechny právní případy, kdy jsme se hájili proti zablokování našich serverů v Rusku, nepřišli jsme o čtenáře. Dál pokračujeme v práci odporu: vydáváme. Je důležité, aby server Grani dál existoval jako platforma pro svobodnou diskusi a symbol občanského odporu. Naše zkušenost s tím, jak obejít cenzuru, bude také užitečná pro jiné zablokované internetové projekty.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9097

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2014