Británií otřásá obrovský skandál týkající se podvodů ve švýcarské pobočce banky HSBC

11. 2. 2015

čas čtení 3 minuty

Šéf britských labouristů Ed Miliband označil ve středu konzervativce Davida Camerona za "pochybného premiéra" poté, co Cameron se opakovaně vyhnul na otázku, zda Cameron hovořil o vyhýbání se daním, v němž napomáhala svým milionářským zákazníkům banka HSBC, s jejím bývalým šéfem Stephenem Greenem, než ho v roce 2011 jmenoval britským ministrem pro obchod.

Downing Street tvrdí, že byly provedeny všechny korektní procedury, avšak premiér Cameron se vyhnul odpovědi na tuto otázku nejen od Milibanda, ale i na její opakování od tří dalších labouristických poslanců.

Cameron jmenoval Stephena Greena do Horní sněmovny a ministrem obchodu ve své vládě v lednu 2011, čtyři měsíce poté, co britský daňový úřad obdržel od Francie prozrazené počítačové soubory, dokumentující, že švýcarská pobočka banky HSBC napomáhala svým zákazníkům v tom, jak se vyhnout placení daní.

Miliband v parlamentě řekl: "Bylo ve veřejné doméně už v září 2010, že HSBC umožňuje svým zákazníkům vyhýbat se placení daní. Máme vážně věřit tomu, že když David Cameron jmenoval Stephena Greena ministrem o čtyři měsíce později, že o tom nic opravdu netušil?"

Miliband pak ukázal na Davida Camerona a dodal: "V samém jádru Konzervativní strany je něco shnilého - a je to on."

Miliband promluvil v parlamentě hodinu poté, co list Guardian zveřejnil, že nejméně sedm finančních dárců, kteří přispívali významnými finančními částkami Konzervativní straně, mělo bankovní účet ve švýcarské pobočce banky HSBC a že britský daňový úřad vůbec nekontroloval daňové záležitosti Stephena Greena.

Miliband uvedl: "Před hodinou jsme se dověděli, že spojeno se skandálem vyhýbání se daním v bance HSBC je sedm dárců pro Konzervativní stranu, včetně bývalého pokladníka Konzervativní strany. Tito dárci dohromady poskytli Konzervativní straně téměř 5 milionů liber. Jak může pan premiér vysvětlit otáčivé dveře mezi ústředím Konzervativní strany a švýcarskou pobočkou banky HSBC?"

Labouristická strana odmítla tvrzení Downing Street, že konzervativní ministři o obvinění z vyhýbání se placení daní ve švýcarské pobočce banky HSBC nevěděli. Labouristé poukázali na tiskovou zprávu, kterou vydal britský daňový úřad v říjnu 2011, devět měsíců před Greenovým jmenování do funkce ministra průmysly, že daňový úřad zahájil "trestní vyšetřování vážných finančních podvodů" poté, co obdržel informace, že někteří britští občané "neinformovali daňový úřad o všech svých příjmech".

Britská média vznášejí také vážné otázky nad tím, jak je možné, že osob, které se dopouštěly ve švýcarské pobočce HSBC velkých daňových podvodů, bylo přes tisíc, avšak trestně stíhána byla pouze jediná osoba. Když v roce 2008 nabídl francouzský whistleblower, pracovník banky HSBC, britskému daňovému úřadu informace o těchto britských občanech, kteří se vyhýbali placení daní, britský daňový úřad nereagoval. Tytéž informace posléze obdržel až od francouzské vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7899

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2015