Guardian: Rusko bylo okradeno o odvážný, autentický a osobitý hlas

28. 2. 2015

čas čtení 5 minut

Nakonec se Němcov stal obětí zavedených mafiánských metod. Jeho vražda je první politický atentát uskutečněný proti významnému politikovi v Moskvě za posledních deset let. Vražda připravila Rusko o odvážný, autentický a osobitý hlas v době, kdy je země obětí temné spirály války a propagandy.

Charismatický, fyzicky atraktivní, typicky oblečený v texaskách a neformálním koženém kabátě, Boris Němcov byl autenticky populární ruský politik. Byl to také ostrý kritik Vladimíra Putina, píše v deníku Guardian jeho dlouholetý moskevský zpravodaj Luke Harding.

Němcov vystupoval důrazně a vehementně proti vládní korupci. Stavěl se proti Putinově anexi Krymu a jeho tajné válce na východní Ukrajině. Podle Němcova to bylo "zbytečné dobrodružství" a "Putinova válka".

Proto byl v Kremlu nesmírně nepopulární. V roce 2015 byl Němcov posledním významným opozičním politikem, který ještě nebyl zlikvidován. Někteří - jako bývalý ruský oligarch Michail Chodorkovskij, který strávil 10 let ve vězení na Sibiři - jsou v exilu. Jiní, jako Alexej Navalnyj, který publikuje protikorupční blog, jsou v domácím vězení. V neděli 1. března se měl Němcov postavit do čela velké politické opoziční demonstrace.

Namísto toho byl v pátek večer zastřelen ve 23.40 moskevského času. K jeho vraždě došlo v samém centru Moskvy, v těsné blízkosti Kremlu a katedrály Vasila Blaženého.

Je to oblast, která je doslova saturována policií, která normálně zlikviduje opoziční demonstraci během několika vteřin. Přesto však se Němcovovu vrahu podařilo uniknout, poté, co z bílého automobilu Němcova čtyřikrát střelil do zad.

Boris Němcov se narodil v Soči u Černého moře r. 1959. Vystudoval fyziku na univerzitě v Gorkém. Koncem osmdesátých let zahájil svou politickou kariéru. Vystupoval jako reformista.

Po neúspěšném prvním pokusu se stal poslancem zastupujícím město Gorkij - později přejmenovaném na Nižnij Novgorod - a stal se oddaným stoupencem Borise Jelcina. Jelcin ho jmenoval guvernérem Nižného Novgorodu. V roce 1997 se Němcov stal náměstkem premiéra. Vypadalo to, že se stane ruským prezidentem.

Avšak následující desetiletí, které přišlo po Jelcinovi, nepatřilo Němcovovi, ale neznámému a nešarmantnímu bývalému důstojníku KGB jménem Vladimír Putin. Němcov založil svou vlastní liberální stranu, která byla v prvních letech Putinova prezidentství mu schopna volebně konkurovat.

Pomalu,ale jistě začal Putin potlačovat občanskou opozici. Prostor, v němž Němcov fungoval, se výrazně zmenšil.

Od roku 2004 se Němcov víceméně vzdal parlamentní politiky. Namísto toho se stal ostrým kritikem Vladimíra Putina a přeměny Ruska v autoritářský stát.

V roce 2008 založil Němcov s šachovým velmistrem Garrym Kasparovem, který se stal Putinovým nepřítelem, pokrokovou demokratickou stranu s názvem Solidarita. Avšak její shromáždění v Moskvě nikdy nepřilákaly příliš velké množství lidí.

Němcov, který byl v devadesátých letech v ruském veřejném prostoru viděn všude, zmizel ze státem kontrolované televize a ocitl se na samém okraji veřejného života.

Nevzdával se však. Vydával celou řadu opozičních publikací, včetně rozboru nazvaného Putin: Zúčtování v němž obvinil ruského prezidenta osobně z rozsáhlé korupce. Vydal také polemické materiály proti Juriji Lužkovovi, primátoru Moskvy, kterého posléze Kreml svrhl.

V roce 2009 kandidoval Němcov na primátora svého rodného města Soči. Nebyly to férové volby: oficiálně byl obviněn z podvodu a jeden aktivista z prokremelské mládežnické organizace Naši stříkl Němcovovi do tváře čpavek. Ve volbách zvítězil Putinův kandidát.

Němcov otevřeně vystupoval proti obrovské korupci v Soči, kde stavebníci budovali sportovní areál a paláce pro zimní olympijské hry v roce 2014. Navzdory obviňování, že je Němcov sám zkorumpovaný, nebyla jeho kampaň podpořena penězi - jezdil po městských kopcích v zrezavělém žlutém minivanu.

V roce 2011 se Němcov pokusil vrátit na oficiální politickou scénu. Spolu s bývalým premiérem Michailem Kasjanovem založil stranu Lidové svobody. Úřady ji odmítly registrovat.

Gennadij Timčenko - miliardářský přítel Vladimíra Putina, kterého loni Spojené státy daly na seznam osob, postižených sankcemi, se snažil Němcovovi zabránit, aby směl cestovat z Ruska do zahraničí. Němcov, který byl v té době ve Štrasburku, se přesto do Ruska vrátil.

Nakonec se Němcov stal obětí zavedených mafiánských metod. Jeho vražda je první politický atentát uskutečněný proti významnému politikovi v Moskvě za posledních deset let. Vražda připravila Rusko o odvážný, autentický a osobitý hlas v době, kdy je země obětí temné spirály války a propagandy.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7920

Diskuse

Obsah vydání | 3. 3. 2015