Vědci vyléčili rakovinu kůže prostřednictvím geneticky upraveného viru

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vědcům se podařilo vyléčit pacienty s agresivní rakovinou kůže prostřednictvím léku založeného na viru herpes. Zřejmě z toho vznikne nová generace léčebných metod rakoviny. Jde o první pozitivní výsledky klinických zkoušek tzv. rakovinové "viroterapie", kdy je použita jedna nemoc k tomu, aby zaútočila na jinou. Pokud bude lék schválen, měl by být k dispozici pacientům koncem příštího roku.

Je důležité, že nová terapie dokáže zlikvidovat rakovinu i tehdy, když se už metastázovala do tělesných orgánů. Při testech, kdy byl lék zkoušen na 400 pacientech, reagovalo na terapii asi pětadvacet procent pacientů a 16 procent nemělo známky rakoviny ještě půl roku po léčbě. Asi u 10 procent pacientů rakovina zcela zmizela. Výsledky jsou zvlášť povzbuzující, protože šlo o pacienty, kteří měli nevyléčitelnou rakovinu.

Virus nemoci herpes se energicky rozmnožuje uvnitř rakovinových buněk, takže se rozpadnou a virus se rozsype do okolního prostředí, což vyvolá sekundární reakci imunitního systému proti nádoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6511

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015