François Hollande svolal mimořádné zasedání Rady bezpečnosti státu poté, co Wikileaks uvedly, že Spojené státy špehovaly tři francouzské prezidenty

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Z dokumentů vyplývá, že USA odposlouchávaly telefonní rozhovory Jacquese Chiraca, Nicolase Sarkozhoy i Hollandea

Francouzský prezident François Hollande svolal na středu dopoledne mimořádné zasedání Rady bezpečnosti Francie, poté, co Wikileaks zveřejnily dokumenty, že američtí agenti špehovali v letech 2006-2012 po sobě tři francouzské prezidenty. Dokonce byly prý odposlouchávány a nahrávány i jejich telefonní rozhovory.

Prozrazené americké dokumenty, označené "přísně tajné", jsou založeny na odposlouchávání telefonů a obsaženy v dokumentu americké NSA označené “Espionnage Elysée”. Natočené rozhovory francouzských prezidentů neobsahují žádná mimořádná státní tajemství, avšak dokazují, jak rozsáhlé bylo americké špehování zemí, považovaných za spojence. Z dokmentů WikiLeaks také vyplývá, že jiní američtí špioni se zaměřovali na další členy francouzské vlády i na francouzského velvyslance v USA.

Dokumenty obsahují "vybrané cíle" a uvádějí telefonní čísla různých činitelů francouzské vlády včetně čísla na mobil samotného prezidenta.

Z odposlouchávaných rozhovorů vyplývá, že Hollande uvažoval o znovuzahájení izraelsko-palestinských mírových rozhovorů bez americké účasti. Také dokazují, že se Hollande obával, že Řecko vypadne z eurozóny, už r. 2012.

Dokumenty obsahují také shrnutí rozhovorů členů francouzské vlády o globální finanční krizi, o budoucnosti Evropské unie, o úsilí Francie ovlivnit složení managementu OSN a o kontroverzi mezi francouzskou a americkou vládou ohledně činnosti amerických špionů ve Francii.

V roce 2012 se Hollande obával, že Angela Merkelová se "ohledně Řecka už vzdala a není ochotná změnit postoj. V důsledku toho má Hollande velké obavy, protože to může znamenat, že Řekové budou hlasovat pro extremistickou stranu," praví se v záznamu odposlechů.

Tato odhalení přicházejí v době, kdy se Francie rozhodla poskytnout své špionáži kontroverzní větší pravomoci k hromadnému odposlechu občanů v rámci boje proti islamistickému extremismu.

ZDE

0
Vytisknout
5483

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015