Maďarsko jednostranně pozastavilo dodržování evropských pravidel poskytování azylu

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Maďarská vláda včera oznámila, že jednostranně pozastavuje pravidla Evropské unie pro uchazeče o azyl, podle nichž žádost má být zpracována v první členské zemi, do níž uchazeč vstoupí.

Dublinská konvence stanoví, že členský stát musí přijímat nazpět uprchlíky, kteří do něj přicestovali, ale poté se vydali jinam.

Uprchlíci, kteří cestují do Maďarska, mohli volně cestovat do ostatních členských zemí EU.

Evropská komise okamžitě oznámila, že bude od Maďarska žádat vysvětlení. Označila opatření za důsledek "technického selhání" a hovoří o "opatřeních k nápravě situace".

Nicméně mluvčí maďarské vlády prohlásil, že rozhodnutí bylo přijato, protože azylový systém je "přetížený". V zemi je podle vládních údajů 60 000 ilegálních migrantů.

Judith Sunderlandová z Human Rights Watch prohlásila, že Dublinská konvence znamená "problémy", protože neférově převádí největší díl odpovědnosti na hraniční státy EU. Podle ní však maďarské jednostranné opatření "zavání demagogií".

Krok Budapešti patrně znepokojí některé maďarské sousedy, kteří se stanou další zastávkou pro uprchlíky.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová Leitnerová maďarský krok důrazně odsoudila.

Rakousko samotné zastavilo udělování azylu ve snaze přimět další země EU, aby udělaly více pro absorbci vlny uprchlíků. Za prvních pět měsíců obdrželo 21 000 žádostí. V roce 2013 to bylo 17 000 a vloni 28 000. Čtvrtina žádostí spadá pod dublinská pravidla

Ve čtvrtek proběhne summit EU věnovaný uprchlíkům, na němž bude diskutován návrh Evropské komise na přerozdělení migrantů přijíždějících po moři do Řecka a Itálie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6438

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015