Při útoku na šiitskou mešitu v Kuvajtu zahynulo 25 lidí

26. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Došlo též k útokům v Tunisku a ve Francii

Sebevražedný atentátník zaútočil na šiitskou mešitu v Kuvajtu během pátečních modliteb. Podle tamějšího ministerstva vnitra zahynulo nejméně 25 osob. K útoku se přihlásila skupina sympatizující s Islámským státem. V poslední době IS provedl podobné útoky proti mešitám v Saúdské Arábii a v Jemenu.

V Tunisku zaútočili extremisté na turistický hotel v letovisku Seusse ve snaze ochromit tamější turistický průmysl. Zahynulo 27 osob.

Francie zahájila vyšetřování teroristického útoku poté, co po pravděpodobném atentátu proti továrně jedné americké plynárenské firmy na jihovýchodě země. K incidentu došlo v 10 hodin v pátek ráno, kdy dva muži údajně narazili do továrny patřící americké multinacionální firmě Air Products v městě Saint-Quentin-Fallavier, při čemž vybuchly plynové kanistry. Při útoku jedna osoba zahynula a několik jich bylo zraněno, konstatovala francouzská policie. Jeden z útočníků, Yassine Salim, byl zatčen, druhý usmrcen v přestřelce.

Z místních zpráv vyplývá, že na místě výbuchu byla nalezena lidská hlava a vlajka s islamistickými nápisty. Policejní zdroj sdělil tiskové kanceláři Reuters, že to tak pravděpodobně je.

Reuters uvádí, že byl zatčen jeden muž a že byl už předtím známý francouzské tajné policii. Útočník vstoupil do továrny nedaleko Lyonu a odpálil několik malých výbušných zařízení. Nedaleko byla nalezena mrtvola bez hlavy, sdělil tiskové kanceláři Agence France-Press právní zdroj. Není jasné, odkud mrtvola pochází.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDEZDE

0
Vytisknout
6685

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2015