Spojené státy dočasně rozmístí těžkou výzbroj v šesti východoevropských zemích

24. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Spojené státy "dočasně" rozmístí tanky, obrněná vozidla a dělostřelectvo v šesti východoevropských zemích, oznámil v Talinnu šéf Pentagonu Ashton Carter. Plán vyvolal hněvivou reakci v Moskvě.

Americké vojenské vybavení bude po dohodách s vládami rozmístěno v bývalých sovětských republikách Estonsku, Lotyšsku a Litvě, ale také v Bulharsku, Rumunsku a Polsku. Má se jednat o zhruba 250 tanků, bojových vozidel pěchoty Bradley a samohybných houfnic. Vybavení bude převáženo v rámci regionu za účelem výcviku a vojenských cvičení.

Zpráva přišla den poté, co Washington oznámil, že přispěje zbraněmi, letouny a jednotkami do nových sil rychlé reakce NATO.

Opatření směřuje k posílení předních pozic NATO na východním křídle v rámci reakce na zhoršení vztahů s Moskvou.

Ještě než americký ministr přicestoval do Pobaltí, ruské ministerstvo obrany označilo rozmístění amerických zbraní za "nejagresivnější" akt USA od konce studené války.

Carter také oznámil, že USA poskytnou dodatečnou pomoc včetně zpravodajství a průzkumných prostředků a řady zbraní. Nicméně USA nepřispějí velkými pozemními silami, zdůraznil americký ministr.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7135

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015