V Řecku zůstanou banky od pondělka týden uzavřené

28. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecká vláda oznámila, že řecké banky budou od pondělka až do referenda uzavřené. Uzavřena bude i burza a výběr z bankomatů bude omezen.

Řekové v pondělí ráno zjistí, že jsou jejich úspory zablokovány a že jsou banky na týden uzavřeny. Došlo k tomu po osudném víkendu, který vážně otřásl evropskou jednotnou měnou.

Řecká vláda rozhodla v neděli večer, že nemá jinou možnost než uavřít v pondělí řecké banky, poté, co Evropská ústřední banka zmrazila svou podporu jejich likviditě. Uzavřena zůstane i řecká burza. Tento dramatický vývoj vyvolal premiér Alexis Tsipras, když v pátek oznámil, že se v Řecku bude konat referendum o požadavcích věřitelů. To přimělo ministry financí eurozóny, že v podstatě zrušili dosavadní záchranný balíček Mezinárodního měnového fondu, Evropské ústřední banky a Evropské komise.

V krátkém televizním projevu k národu Tsipras obvinil vedoucí představitele eurozóny. Posléze vyšlo najevo, že banky zůstanou uzavřené do referenda dne 5. července a že výběr peněz z bankomatů bude omezen na 60 euro.

Premiér Tsipras konstatoval, že sobotní rozhodnutí ministrů financí zastavit záchranný program pro Řecko je bezprecedentní. Označilo to za "popření práva řecké veřejnosti dospět k demokratickému rozhodnutí".

Tsipras dodal, že iniciativa ministrů financí přiměla Evropskou ústřední banku, aby zastavila svou podporu pro řecké banky, takže řecká vláda byla nucena banky uzavřít. Dodal, že znovu požádal o prodloužení záchranného balíčku do referenda dne 5. července. Poslal svůj návrh předsedovy Rady Evropy Donaldu Tuskovi, šéfům států eurozóny, Evropské komisi a Evropské ústřední bance.

Evropská komise v neděli poprvé nabídla Řecku odepsání dluhů, což bylo centrálním Tsiprasovým požadavkem během pěti měsíců neúspěšných rozhovorů. Ze zpráv z Berlína vyplývá, že Angela Merkelová a François Hollande tento názor sdílejí.

Avšak tento potenciální ústupek přichází příliš pozdě na to, aby zabránil rostoucímu chaosu v Řecku - který vyvolal znepokojení ve Spojených státech. Barack Obama údajně naléhá na Merkelovou, aby zasáhla. Jck Lew, americký ministr financí, naléhal na věřitele, aby nabídli Řecku zrušení dluhů.

Podle dvou nedělních průzkumů veřejného mínění Řekové nepodpoří odmítnutí návrhů věřitelů. Pravicový bulvární list Proto Thema zjistil, že 57 procent dotazovaných občanů si přeje, aby Řecko přijalo podmínky eurozóny. Levicový list To Vima zjistil, že pro odmítnutí návrhů věřitelů by hlasovalo jen 47 procent Řeků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6896

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2015