OSN žádá, aby saúdská koalice pouštěla lodě do Jemenu. Zemi hrozí hladomor

26. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Komerční dopravní lodě vezoucí potraviny, palivo a další životně důležité zásoby musejí být vpouštěny do jemenských přístavů. Zemi hrozí hladomor, upozornila Rada bezpečnosti OSN.

Saúdy vedená koalice bojující proti šíitským Húsiům uvalila na Jemen námořní blokádu, kterou diplomati OSN označují za opatření bránící veškerému dovozu.

Patnáctičlenná rada jednohlasně prohlásila, že existuje "naléhavá potřeba, aby přijíždějící komerční zásoby vstupovaly do Jemenu".

Import proti období před krizí klesl o 15 %, přičemž země je silně závislá na importu z hlediska prostého přežití.

80 % obyvatel, přes 21 milionů osob, je závislých na nějaké formě pomoci, zatímco milion jich byl vysídlen kvůli probíhajícím bojům.

V deseti z celkem dvaadvaceti governorátů panuje stav nouze v zásobování potravinami, což znamená již jen krok k hladomoru.

Situace se zhoršila, když Saúdy vedená koalice kocem března zahájila nálety ve snaze zastavit postup Íránem podporovaných Húsiů, kteří vyhnali prezidenta do exilu.

Saúdská Arábie a její spojenci žádají, aby se Húsiové stáhli z obsazených území a svržený prezident Hádí se vrátil k moci.

Kontrola přístavů má klíčový význam kvůli obavám, že povstalci mohou obdržet nové zásoby zbraní. OSN navrhuje, že lodě mířící do Jemenu budou podléhat inspekcím a světová organizace je sama zajistí.

Boje vedly na hranici hladomoru a všechny strany ukázaly "vyslovenou neúctu k lidskému životu", uvedl Stephen O'Brien, podtajemník pro humanitární záležitosti a pomoc v nouzi. Odvolal se na svědectví ženy, podle které její rodina žije v podmínkách "doby kamenné".

Více než 20 milionů lidí nemá přístup k vodě a kolabující zdravotnictví čelí epidemii horečky dengue a malárie na jihu i u hranic se Saúdskou Arábií.

OSN uvolnila na humanitární pomoc Jemenu dodatečných 25 milionů dolarů, nicméně po žádosti o 1,6 miliardy pro Jemen se podařilo shromáždit od dárců jen asi 10 % cílové částky.

Ačkoliv minulý týden selhaly mírové rozhovory v Ženevě, OSN dál vyvíjí tlak na humanitární pauzu ve válce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6204

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2015