Elity by měly vystoupit a lidem vysvětlit, že blbnou

26. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

V současné době jsem na studijní pobytu Erasmus na jedné univerzitě v Itálii. Všechnu tu davovou hysterii, propagandu a lži o uprchlících, kterou šíří i veřejnoprávní média, sleduji bohudík jen zpovzdálí, a to především díky vaší stránce Britské listy, píše student, jehož jméno je redakci známo.

Obdivuji, že jste se vůbec pustil do debaty s těmi jemně řečeno zaostalými lidmi na půdě PS PČR. Tito nacističtí stoupenci diktátora Konvičky se chovají stejně jako mnoho Němců před druhou světovou válkou. Jen se hrozím, kdy se v České republice strhne nějaký pogrom na muslimy. Některá online vydání Blesku bych bez váhání přirovnal k vydání slavného der Stürmer. Lidská selektivní paměť spolu s manipulativními médii zapříčiňuje, že nikdo není schopný si vytvořit historické paralely, nechápe "břímě bílého muže" a ve většině nikdo z nich nepotkal jediného muslima.

V rámci výzkumu jsem strávil určitou dobu v bývalé britské kolonii v Africe, kde je 95 % obyvatel muslimů. Navázal jsem tam dodnes udržovaná přátelství. Tito lidé byli mírumilovní a dovolím si říci, že by za mě položili život, kdybych je o to požádal. Pro českou masu buranů je kdokoli z Afriky nebo Blízkého východu nepřítel.

Právě toto nacionální a nacionalistické chování vyvolalo v minulosti mnoho válek a dnes opět lidé rozdmýchávají další xenofobní vlny proti imigrantům, uprchlíkům a dalším lidem. Těžko průměrnému zabedněnému Čechovi vysvětlíte, co se nyní odehrává. Pohybuji se cca jednou týdně na vlakové stanici Milano Centrale a nikdy jsem si nevšiml těch "stovek" uprchlíků, kteří by stanici měli "okupovat".

U nás je asi nejvíce markantní (bohužel v ostatních zemích to není o mnoho lepší) absence intelektuálních elit, které by měly vystoupit a kterým by měly masy naslouchat. Nic takového se neděje. Lidé vidí řešení ve vystoupení z EU, stavbě nových železných opon či v odeslání uprchlíků "tam, kam patří". Otázka řešení uprchlické krize není snadná a nepodaří se nám ji vyřešit během roku nebo dvou. Nicméně bychom se měli chovat jako vyspělá civilizace, jako lidé, kteří jsou nositeli západních hodnot. Tyto hodnoty ovšem svým chováním pošlapáváme, přičemž ke všemu přispívá i nekoherentní Evropská unie. Ta je sice sjednocena měnou, ale nemá žádnou vyhraněnou společnou zahraniční politiku stejně jako jiné oblasti politiky.

Stále doufám v prozření Čechů prostřednictvím osvěty v různých typech médií. Doufejme, že se tak stane.

0
Vytisknout
10582

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2015