Státy bezprecedentně omezují práci lidskoprávních organizací

27. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace hájící lidská práva čelí globálně největšímu útlaku za celou generaci. Mnoho zemí schválilo zákony omezující jejich činnost. Téměř polovina států světa zavedla předpisy, které omezují práci desetitisíců organizací po celém světě.

Za poslední tři roky zavedlo více než 60 zemí zákony, které omezují činnost nevládních a občanských organizací. 96 zemí světa brání nevládním organizacím, aby prováděly svou činnost. Mezinárodní humanitární organizace jsou pomlouvány, šikanovány, uzavírány a vyhošťovány.

James Savage z organizace Amnesty International konstatuje: "Tato globální vlna omezení má rychlost a šíři, jaké jsme dosud nikdy nebyli svědky. Je to zásadní změna a dochází k omezení lidskoprávních aktivit způsobem, jakého jsme nebyli svědky už celou generaci.

Indie například označila organizaci Greenpeace za "protinárodní", zablokovala její bankovní účty, deportovala zahraniční pracovníky a zabránila místním zaměstnancům cestovat do zahraničí. Licence více než 13 000 organizací byly zrušeny, že údajně porušují zákon zakazující financování ze zahraničí.

V Číně se budou nevládní organizace muset registrovat na policii a dostat souhlas k provádění své činnosti. Budou také muset policii podávat zprávy o své činnosti.

Rusko ruší nevládní organizace, které považuje za nežádoucí. V červenci Rusko zakázalo washingtonskou organizaci National Endowment for Democracy.

V Egyptě budou nevládní organizace postiženy novým zákonem proti "terorismu".

Lidskoprávní organizace jsou také terčem útlaku v Izraeli, v Ekvádoru a v Maďarsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7320

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015