Náměstkyně Pentagonu odpovědná za vztahy s Ruskem rezignovala

30. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Vysoká úřednice Pentagonu Evelyn Farkasová zodpovědná za vojenské vztahy s Ruskem rezignuje kvůli neshodám s Obamovou administrativou. Nesouhlasí se způsobem, jakým Bílý dům reaguje na ruský postup na Ukrajině a v Sýrii.

Farkasová působila pět let v pozici náměstkyně ministra obrany pro Rusko, Ukrajinu a Eurasii a koncem října odchází. Sloužila pod třemi ministry a podílela se významným způsobem na vojenské podpoře Ukrajiny, integračních aspirací Černé Hory i rozšiřování spolupráce s Gruzií a dalšími kavkazskými státy.

Podle nejmenovaného vysokého představitele Pentagonu bude těžké Farkasovou nahradit, protože tato administrativa nedisponuje zrovna velkým počtem expertů na evropské záležitosti.

Rezignace Farkasové přichází v době, kdy je bezpečnostní tým Baracka Obamy rozpolcen ohledně reakcí na ukrajinskou žádost o pokročilé zbraně a na ruskou intervenci v Sýrii.

Na jedné straně stojí příznivci poskytnutí zbraní Ukrajině, včetně ministra obrany Ashe Cartera. Na druhé stojí odpůrci včetně Obamy osobně, který si přeje podporovat Ukrajinu nesmrtícím vybavením, ale obává se, že vyzbrojení Ukrajiny by krizi eskalovalo.

Prezident dosud americkou reakci na krizi zdržoval, povolil dodávky vozidel, protiminometných radarů, osobní balistické ochrany a podobného vybavení - ale nikoliv protitankových raket a dalších zbraní, které Ukrajina žádá.

Farkasová sloužila jako poradkyně při velitelství amerických sil v Evropě, výkonná ředitelka kongresové komise pro šíření zbraní hromadného ničení nebo působila v senátním výboru pro ozbrojené síly.

Jako náměstkyně Pentagonu hodně cestovala v souvislosti s krizí na Ukrajině. Po celou dobu ovšem byla ruská otázka předmětem neshod mezi Bílým domem a Pentagonem.

Obama donutil bývalého ministra obrany Chucka Hagela, aby rezignoval na požadavek silnější reakce vůči ruské agresi. Hagel také zpochybňoval prezidentovu strategii zaměřenou na vyzbrojování takzvaných umírněných syrských povstalců, což je program, který se mezitím zcela zhroutil.

Navíc mezitím došlo k propojení obou krizí, což situaci ještě více zkomplikovalo. Ruská intervence v Sýrii zahrnující 32 bojových letounů, bitevní vrtulníky, obrněná vozidla a velký počet vojáků znamená prakticky zhroucení Obamových plánů v Sýrii.

Obama se v pondělí sešel s Putinem v kuloárech Valného shromáždění OSN v New Yorku, aby se od něj dozvěděl více o ruských úmyslech v Sýrii. Obama se na téma dotazoval svého bezpečnostního týmu, ale omezení, která uvalil na potenciální americkou reakci, mohou znamenat, že nebude možné předložit příliš mnoho nových variant.

Farkasová vloni při interpelaci v senátním výboru pro ozbrojené síly prohlásila, že ruské akce odporují mezinárodnímu řádu, který USA spolu se spojenci budovaly od konce 2. světové války, a představují "změnu paradigmatu" ve vzájemných vztazích.

"Jak se krize prohlubuje, naši evropští spojenci a partneři budou očekávat, že Spojené státy ukážou rozhodnost a posílí solidaritu napříč kontinentem," prohlásila tehdy Farkasová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7066

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2015