"Ultralevicový" šéf Labouristické strany exceloval v nedělním televizním rozhovoru

27. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

V první den výročního sjezdu Labouristické strany pod vedením jejího nového "ultralevicového" předsedy se shodli britští novináři z celého politického spektra, že jeho televizní rozhovor v BBC v neděli dopoledne byl spektakulární úspěch. Corbyn vystupoval sebevědomě, uvolněně, s humorem. Přislíbil nový druh politiky, otevřenost a debatu a pokrčil rameny nad obviňováními, že je "extremista". Ironizoval pompéznost establishmentové politiky.

Britští novináři na Twitteru přijali Corbynovo vystoupení pozitivně. Jeden z nich poznamenal:

"Tento televizní rozhovor ukázal, jaké je nebezpečí pro Corbynovy odpůrce: Varují před ním jako před extremistickým škůdcem. V televizi působí jako umírněný a rozumný člověk, takže anticorbynisté vypadají hystericky."

Jiný názor: "Fascinující rozhovor s Corbynem, který skrývá svůj extremismus a naivitu v zahraniční politice v plášti akademikovy rozumnosti."

Deník Guardian objevil v Corbynových postojích poprvé schopnost vystupovat atraktivně pro anglické centristické voliče, vzhledem k tomu, že Corbyn hrdě hovořil o své podrobné znalosti bible a charakterizoval dramatický vzrůst členstva Labouristické strany po jeho zvolení jako "úspěch Británie".

Některé Corbynovy odpovědi:

Otázka: Byla by Británie lepší jako republika?

Corbyn: To je na lidech, aby o tom rozhodli.

Otázka:Ale vy jste přece šéf Labouristické strany?

Corbyn: To, o co jde, je demokracie, a nezvolená moc a věci jako nevolená Horní sněmovna a královské pravomoci.

Otázka: Ale v Británii vládne dědičný systém.

Corbyn: Já dědičný systém nepodporuju, ale většina lidí v Británii ano. Součástí mé volební kampaně nebylo zlikvidovat monarchii.

Otázka: Chápu, že vás to irituje.

Corbyn: Iritovanost, to já nedělám.

Otázka: IRA vyhodila do povětří Grand hotel v Brightonu. Litujete, že jste k rozhovorům pozval Sinn Féin do Dolní sněmovny hned o několik týdnů později?

Corbyn: Pozval jsem bývalé vězně k diskusi o možnosti politického řešení. Ani jedna strana nebyla v situaci, že by dokázala vyhrát tu válku. Tak bylo zapotřebí mírového řešení. Britská vláda s IRA taky vyjednávala. Mírový proces v Severním Irsku je dodneška obrovským úspěchem.

Otázka: Kritizoval jste násilí páchané britským státem více než násilí páchané IRA.

Corbyn: Chtěl jsem mír.

Otázka: Jednal jste s nimi v době, kdy se chovali nejhůře.

Corbyn: Není to nejsprávnější doba, kdy se s nimi mělo jednat?

Otázka: Pokud Isis příští týden někomu usekne hlavu, budete s ním jednat?

Corbyn: Ne. Isis nemá zájem na politickém řešení. To, co Isis dělá, je šokující.

Otázka: Chcete ještě pořád sjednocené Irsko:

Corbyn: To závisí na občanech Irska. Ale mé názory jsou známy.

Otázka: Myslíte si, že je Putin hrozbou světovému míru?

Corbyn: Nejsem Putinovým stoupencem, ani jeho lidskoprávní agendy, ani ruského expanzionismu. Ani stoupencem expanzionismu kohokoliv jiného.

Otázka: Bylo Putinovo jednání vyvoláno provokacemi NATO?

Corbyn: Vina je tak trochu na obou stranách. NATO se rozšiřovalo na východ. Musí být dosaženo politického řešení.

Otázka: Měly by zůstat pobaltské země součástí NATO?

Corbyn: Pobaltské země se rozhodly do NATO vstoupit. Ukrajina se nerozhodla do NATO vstoupit. Musí existovat dohoda k odstranění vojenských jednotek z obou stran nedaleko hranice.

Ohledně jaderného deterentu řekl Corbyn v rozhovoru, že politická strategie v Labouristické straně se dělala příliš nahoře. Při volební kampani na nového šéfa Labouristické strany Corbyn otevřel debatu řadovým aktivistům. Vydal 12 dokumentů k politické strategii, všechny jsou konzultativní. Lidé si neuvědomují, jak talentovaní jsou řadoví členové strany. Labouristická strana nyní zahájila konzultace ohledně politikcé strategie. Zaangažuje místní organizace labouristů.

Otázka: Budou labouristé hlasovat o tom, zda zrušit jaderné ponorky Trident?

Corbyn: Mé názory jsou známy. Chci, aby Británie splnila své povinnosti podle smlouvy o nešíření jaderných zbraní. A chci diverzifikaci obrany, aby lidé, kteří pracovali v jaderném sektoru obrany dostali dobrou práci jinde.

Otázka: Co se stane, jestliže nynější sjezd Labouristické strany bude hlasovat pro zrušení Tridentu?

Corbyn naznačil, že bude muset asi přijmout rozkol ve stínové vládě ohledně jaderného deterentu.

Zdroj: http://www.theguardian.com/politics/blog/live/2015/sep/27/labour-conference-jeremy-corbyns-interview-on-the-andrew-marr-show-politics-live

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7298

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2015