HRW:

Návrh britského zákona o digitálním špehování občanů porušuje lidská práva

9. 11. 2015

čas čtení 1 minuta

Hrozí i vytvořit nevítaný precedens, který budou napodobovat méně rozvinuté demokracie

Britská vláda předložila 4. listopadu Dolní sněmovné návrh zákona o digitálním monitorování obyvatelstva, který má ukotvit existující rozsáhlé digitální špehování občanů britskými špionážními organizacemi a ještě ho rozšířit. "Namísto toho, aby britská vláda reagovala na apely mnoha lidí a organizací, aby uvedla špehovací pravomoci do souladu s normami lidských práv, se rozhodla legitimizovat masové monitorování občanů," varuje Human Rights Watch. "Ve své nynější formě ohrožuje nový návrh zákona soukromí milionů občanů ve Velké Británii a také vytváří nebezpečný precedens pro jiné vlády."

Masové špehování britských občanů je v ohnisku mezinárodní pozornosti od června 2013, kdy zveřejnil americký whistleblower Edward Snowden důkazy o rozsáhlé a intruzivní britské špehovací praxi. Avšak za poslední dva a půl roku britská vláda dále špehování občanů výrazně rozšířila, namísto toho, aby ho omezila.

Návrh nového zákona požaduje, aby poskytovatelé internetových služeb skladovali veškerá data o tom, jaké stránky si občané na internetu otevřeli, stejně jako data o uskutečněných telefonních rozhovorech až na jeden rok. To má umožnit vládě získat seznam všech internetových serverů, které si občan během toho roku otevřel. Výzvědné organizace a policie mají mít přístup k těmto datům automaticky, bez nutnosti žádat o soudní příkaz.

Zákon umožňuje výzvědným službám, policii a armádě hackersky pronikat do počítačů, počítačových sítí a mobilních telefonů občanů masovým a systematickým způsobem. Soukromí provozovatelé internetových služeb to bezpečnostním institucím v Británii budou mít povinnost umožnit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6536

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2015