Petice žádá přemístění ostatků španělského diktátora

20. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Právník Baltasar Garzón vyzval k přemístění ostatků zesnulého diktátora Francisca Franca z oficiální hrobky, kde je spolu s ním pohřbeno mnoho tisíc jeho obětí.


U příležitosti 40. výročí Francova úmrtí Garzón odsoudil "polooficiální mlčení" ve věci diktátorovy vlády v zemi, která se dosud nevyrovnala s dědictvím občanské války let 1936-1939 a doby následující.

Poté co Franco 20. listopadu 1975 zemřel, politické strany se dohodly, že odloží to, to rozdělilo republikány a nacionalisty, aby mohly zahájit přechod k demokracii.

Avšak desítky let poté amnestie znamená, že neproběhly žádné soudy, potomci zabitých stále pátrají po jejich ostatcích a po celé zemi stojí tu a tam památníky Francova režimu.

Největší se nachází v Údolí padlých, ohromném mauzoleu diktátora hned za Madridem. Postavili je ve 40. a 50. letech vesměs vězňové z poražené republikánské armády.

Franco je zde pohřben spolu s více než 30 000 republikánských obětí, které přesunul do baziliky vystavěné z mramoru a žuly, aby si tak jakoby vynutil smíření.

Petice adresovaná vládě žádá, aby byl Franco exhumován a přemístěn a mauzoleum přeměněno v národní památník podobný tomu, jaký byl postaven v Osvětimi.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6512

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015