Nigérie: Skandál kolem nákupu zbraní

20. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Poradce pro národní bezpečnost plukovník Sambo Dasuki se musí bránit obviněním ze zneužití fondů určených na boj s islamistickou organizací Boko Haram. To předložila vyšetřovací zpráva prezidentského panelu založeného novým prezidentem Muhammadu Buharim. Buhari vyšetřuje nákup zbraní a vybavení pro ozbrojené síly a obranný sektor od roku 2007.


Dasuki ve středu předložil doklady o nákupu čtyř letounů Alpha Jet, dvanácti vrtulníků a dalšího vybavení, o němž panel tvrdil, že nebylo dodáno.

Dasuki, který je protivníkem současné administrativy a je vyšetřován federální vládou za ilegální vlastnictví střelných zbraní a praní špinavých peněz, a který se nachází v domácím vězení, také obvinil administrativu, že jedná podle předem připraveného scénáře.

Závěry prezidentského panelu byly publikovány v úterý a bylo také nařízeno zatčení Dasukiho a dalších nejmenovaných osob, které měly zneužít fondy v objemu několika miliard nairů a dolarů. Všichni jsou obviněni, že zadali 53 fiktivních smluv, čímž měli přispět ke zbytečným úmrtím tisíců Nigerijců zasažených povstáním na severovýchodě země.

Některé z kontraktů zahrnujících nákup čtyř letounů Alpha Jet, dvanácti vrtulníků, bomb a munice, údajně nikdy nebyly splněny a letectvo objednané dodávky nedostalo.

Dasuki obvinění popírá jako propagandu a tvrdí, že ve všech případech jednal na přímý rozkaz bývalého prezidenta.

Mimo jiné se diskutuje o dokladu ohledně loňského dodání 14 tanků (z ČR jich ovšem mělo letecky dorazit 16 - KD).

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6580

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015