Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn odmítl požadavek, aby se neúčastnil charitativní vánoční akce organizace Stop the War

7. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Jeremy Corbyn sbírá peníze pro uprchlíky:

Zdroj: ZDE

Bývalý stínový labouristický ministr školství Tristram Hunt apeloval na nového šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna, aby se neúčastnil charitativní vánoční akce organizace Stop the War, jíž byl Corbyn před svým zvolením do čela Labouristické strany předsedou. Tristram Hunt označil organizaci Stop the War za "asociaci špatné pověsti".

Corbyn se energicky postavil na obranu organizace Stop the War Coalition. Charakterizoval ji jako "životně důležitou demokratickou kampaň" a odmítl Huntovu žádost, aby se jejího vánočního večírku neúčastnil. Po výrazném volebním vítězství Labouristické strany v doplňovacích volbách v Manchesteru minulý čtvrtek a po získání stranické většiny proti britským leteckým úderům v Sýrii zaujal Corbyn razantnější stanovisko a vyjádřil se, že koalice Stop the War "opakovaně intepretovala záležitosti správně".

Hunt si stěžoval na "ošklivé výroky" na adresu stínového labouristického ministra zahraničí Hilary Benna, který v Dolní sněmovně silně podpořil konzervativce před hlasováním o bombardování Sýrie, a na blog na serveru koalice Stop the War, kde se pravilo, že Paříž "sklidil bouři" západní vojenské intervence na Blízkém východě. Zdroj v Labouristické straně poukázal na to, že tento text byl ze stránek koalice Stop the War odstraněn, protože neodráží názory této organizace.

Corbynův mluvčí konstatoval: "Protiválečné hnutí je životně důležitou demokratickou kampaní, která zorganizovala největší demonstrace v britské historii a opakovaně věci během 14 let katastrofálních válek na širším Blízkém východě pojmenovala správně. Jeremy Corbyn odmítá veškeré urážky a nenávistné projevy v politice, ať už pocházejí odkudkoliv. Nepřijme ale pokusy charakterizovat politické kampaně, lobbování a protesty jako něco nepřijatelného. Takové akce jsou součástí samotného jádra demokracie."

Corbyn se podle listu Guardian chystá prosadit svou autoritu ve stínovém kabinetu Labouristické strany a bude požadovat, aby Hilary Benn, stínový labouristický ministr zahraničí, řádně zajistili, aby se vláda zodpovídala z důsledků své politiky vůči Sýrii, v souladu s myšlením Labouristické strany.

Corbyn požaduje likvidaci Islámského státu odříznutím jeho financování a vysláním regionálních jednotek OSN, které by v Sýrii dohlíženy na vyjednanou mírovou dohodu.

Tony Blair mezitím varoval nové vedení Labouristické strany, že ti politikové, kteří nechápou nutnost vojensky zasáhnout proti Islámskému státu opakují chyby politiků ze třicátých let, kteří včas nezasáhli vojensky proti Hitlerovi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4619

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2015