Novoroční sexuální útoky jsou hlášeny také z Curychu, Salcburku a Helsinek

8. 1. 2016

čas čtení 3 minuty


Několik žen bylo údajně okradeno a sexuálně obtěžováno před Novým rokem také v Curychu, oznámila švýcarská policie. Podle ní provedení "je do jisté míry podobné" tomu, co proběhlo v Německu.


Finská policie také hlásí neobvykle časté případy sexuálního obtěžování v Helsinkách a tvrdí, že má informace o plánech žadatelů o azyl sexuálně obtěžovat ženy.

Zástupce velitele policie v Helsinkách Ilkka Koskimaki sdělil AFP: "Během předchozích Silvestrů, nebo při jiných příležitostech tento druh obtěžování neexistoval... To je v Helsinkách zcela nový jev."

V Curychu šest žen ohlásilo, že byly obklíčeny "několika muži tmavé pleti", kteří je okradli, osahávali a obtěžovali, oznámila švýcarská policie. Podle ní šlo o neobvyklý počet trestních oznámení.

V Helsinkách bezpečnostní služba najatá k ostraze města během silvestrovských oslav sdělila policii, že došlo k "rozsáhlému sexuálnímu obtěžování" na hlavním náměstí, kde se k oslavám shromáždilo kolem 20 000 lidí.

Ke třem sexuálním útokům údajně došlo na hlavním vlakovém nádraží v Helsinkách, kde se shromáždila asi tisícovka většinou iráckých žadatelů o azyl.

"Policie... obdržela informaci o třech případech sexuálních útoků, z nichž u dvou byla podána žaloba," sdělila helsinská policie. "Podezřelí jsou žadatelé o azyl. Tři byli namístě zadrženi a umístěni do vazby," řekl policejní velitel Koskimaki.

Policie tvrdí, že obdržela tip ohledně možných problémů, proto zvýšila připravenost "na výjimečnou úroveň".

Krátce před Silvestrem policie také zatkla šest Iráčanů v azylovém centru Kirkkonummi zhruba 30 km západně od Helsinek, kvůli "veřejnému podněcování ke kriminálnímu jednání". Dotyční byli propuštěni 2. ledna.

Podle finských úřadů bylo 10 žadatelů o azyl podezřelých ze znásilnění.  

Několik žen v rakouském Salcburku prohlašuje, že také čelilo na Silvestra sexuálním útokům. Rakouská policie potvrdila, že vyšetřuje řadu oznámení a že zatím   v souvislosti s nahlášenými útoky zatčeni tři muži.

Třiadvacetiletý muž údajně osahával německou dívku v centru města a poté odpaloval ohňostroje směrem k sedmnáctileté ženě, kterou lehce zranil na břiše. Podle policie šlo o Syřana.

Počátkem týdne se na policii obrátilo několik jiných žen, které ohlásily, že byly na Silvestra také sexuálně obtěžovány. Jedna dvaadvacetiletá žena uvedla, že ji obtěžovala skupina mužů na náměstí Residenzplatz v centru města, když ji osahávali a ukradli jí mobilní telefon. Sdělila policii, že útočníků bylo asi osm a vyhlíželi jako cizinci.

Na stejném místě měl  osmapadesátiletou ženu obtěžovat osmadvacetiletý muž. Okamžitě se obrátila na policii a muž byl zatčen. Podle policejní zprávy pochází z Afghánistánu.

Policie vyšetřuje také oznámení osmadvacetileté ženy, která tvrdí, že na ni zaútočil 30. prosince před populárním klubem čtyřiadvacetiletý muž. Vyhazovači muže zvládli a zadrželi do příjezdu policie, která jej zatkla. Opět šlo o Afghánce.

"Policie nyní vyšetřuje, zda šlo o organizované útoky a zda existuje  mezi jednotlivými pachateli nebo skupinami pachatelů nějaké spojení," sdělila policejní mluvčí Valerie Hillebrandová. Podle ní oběti měly odvahu ohlásit útoky teprve tehdy, když se dočetly o podobných případech v Německu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6273

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2016