Human Rights Watch:

Evropská komise musí podniknout razantní kroky proti Maďarsku a Polsku za porušování zákonnosti a omezování svobody médií

11. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

Poprvé ve své historii pohrozila Evropská komise, že bude aktivovat mechanismus z roku 2014 na ochranu zákonnosti, který jí dovoluje sledovat "systémové hrozby" zákonnosti v členských zemích EU a jednat proti nim, píše Lydia Gall z Human Rights Watch.

Důvodem je, že nová polskáý vláda ochromila nezávislost soudnictví a svobodu médií.

V prosinci ochromila nezávislost Ústavního soudu, kontrolního mechanismu, jehož účelem bylo dohlížet na vládu. 31. prosince polská vláda také prosadila zákon, který dává ministru pravomoc jmenovat a propouštět kontrolní a správní rady veřejné televize a veřejného rozhlasu. Tím zlikvidovala zároky jejich nezávislosti.

Brusel na tato rozhodnutí polské vlády reagoval robustně. Frans Timmermans, viceprezident Evropské komise poslal polské vládě v prosinci dva dopisy a požadoval, aby zastavila zákonné změny, dokud jejich dopad nebude "plně analyzován". Zdůraznil význam svobody médií a pluralismu pro "společné hodnoty, na nichž je založena Evropská unie".

Komisař EU odpovědný za média, Guenther Oettinger, požaduje, aby bylo Polsko podle kontrolního mechanismu hájícího zákonnost podrobeno dohledu.

Polská vláda kritiku Evropské unie odmítla a ministr zahraničí Witold Waszczykowski obhajoval nový mediální zákon jako nutný, "abychom vyhojili náš stát od určitých nemocí".

Vůči obdobnému omezování svobody projevu v Maďarsku jednala naproti tomu Evropská komise zatím nesmírně slabě. Varšava si je vědoma, že na propad Maďarska směrem k autoritářské vládě nereagoval Brusel žádnými protiakcemi, čímž vytvořil nebezpečný precedens pro jiné členské země EU.

Proto organizace Human Rights Watch vyzývá Evropskou komisi, aby aktivovala svůj právní mechanismsu proti Maďarsku, jak to požadoval Evropský parlament v prosinci, a vyslala tak jasný signál, že členské země EU, které ochromují zákonnost a svobodu projevu budou pohnány k odpovědnosti.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5605

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2016