Francouzská ministryně spravedlnosti odstoupila na protest rozhodnutí francouzské vlády odebírat odsouzeným teroristům občanství

27. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Jako pozorovatel vývoje západních společností shledávám pozoruhodným, že tyto společnosti postupně přebírají charakteristické zvyklosti někdejších autoritářských komunistických zemí středovýchodní Evropy, poznamenává Jan Čulík.

Bylo typickým rysem husákovského režimu za normalizace, že měl ve zvyku vyhostit ze země disidenty poté, co jim odebral československé občanství. V západních demokraciích se však donedávna považovalo za šokující, že by člověk odsouzený za nějaký trestný čin mohl v důsledku toho přijít o občanství. Už ne.

Francouzská minsitryně spravedlnosti Christiane Taubira právě odstoupila z protestu nad plány vlády prezidenta Hollandea odebírat Francouzům, odsouzeným za teroristické činy, jejich francouzské občanství, pokud mají občanství dvojí. Taubirová to považuje za vážné ohrožení ctihodného institutu francouzského občanství a vytvoření občanů první a druhé kategorie. Hollande plánuje tyto změny vtělit do francouzské ústavy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4651

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016