Američtí experti nyní připouštějí, že KLDR mohla testovat komponenty vodíkové bomby

29. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


USA nyní věří, že severokorejský režim se 6. ledna mohl pokoušet o test komponentů vodíkové bomby. K tomuto závěru došli experti po vyhodnocení údajů a analýze posledních zpravodajských informací.


Americký představitel zapojený do zpravodajského hodnocení prohlásil, že mohlo jít o částečný, nepovedený test některých komponentů spojených s vodíkovou bombou.

Toto hodnocení přichází po pečlivém prozkoumání poslední zpravodajské analýzy údajů z testu. Nicméně bylo zdůrazněno, že nejde o oficiální závěr.

Bezprostředně po testu tiskový tajemník Bílého domu Josh Earnest prohlásil, že úvodní analýza "není konzistentní" s úspěšným testem vodíkové bomby.

USA stále nepřijímají tvrzení, že došlo k testu vodíkové bomby, ale odběr vzorků vzduchu po testu přinesl neurčité výsledky. To vedlo k přehodnocení seismických dat získaných po výbuchu.

Tato analýza ukazuje, že k testu došlo ve více než dvojnásobné hloubce, než se původně odhadovalo. To může být konzistentní s testem vodíkové bomby.

Nicméně velikost seismického impulsu a další zpravodajské údaje indikují, že patrně nešlo o plně funkční zařízení. Podle amerického zdroje Severokorejci možná věří, že provedli úspěšný test, ale podle amerických analýz pravděpodobně vybuchly jen některé prvky, možná detonátor.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5830

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2016