Syrská opozice se nezúčastní mírových jednání v Ženevě

29. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Syrská opozice prohlásila, že se nezúčastní mírových jednání, která dnes začínají v Ženevě. Rada, která se sešla v saúdském Rijádu, tvrdí, že delegace se "rozhodně" nebude účastnit, protože neobdržela přesvědčivé odpovědi na požadavky ohledně ukončení náletů a blokád.


Selhání rozhovorů odráží obtíže spojené s ukončením pětiletého konfliktu, který ve vojenském ohledu po ruské intervenci má charakter patu.

Syrská vláda s vojenskou pomocí Ruska a Íránu získala nazpět část ztraceného území. Její zástupci se jednání zúčastní.

Jiný zástupce opozice se vyjádřil, že by se delegace mohla v Ženevě objevit za den nebo dva, pokud budou požadavky splněny. Zdá se však, že pravděpodobnost takového scénáře je velice malá.

Opoziční Nejvyšší jednací výbor žádal garance OSN pro kroky zahrnující ukončení útoků na civilní oblasti, propuštění zadržovaných a uvolnění blokád. Opatření byla zmíněna v rezoluci Rady bezpečnosti OSN schválené v prosinci, ale nejsou naplňována.

Jednání měla začít již v pondělí, ale OSN je odsunula na pátek s cílem získat více času na vyřešení problémů.

Vyloučení vlivné kurdské frakce vyvolalo bojkot ze strany některých pozvaných. Turecko oponovalo účasti kurdských milic, které označuje za teroristy.

Opoziční skupiny spojené v Nejvyšším jednacím výboru zahrnují politická a vojenská uskupení převážně sunnitskoarabského původu bojující proti Asadovi. V západní Sýrii k výboru patří Islamistická islámská armáda, kterou Rusko označuje za teroristickou organizaci, a Svobodná syrská armáda, která získává pomoc od Saúdské Arábie a USA.

Damašek, Teherán a Moskva oponují účasti skupin, které označují za teroristické.

Syrská opozice tvrdí, že americký ministr zahraničí John Kerry na ni vyvíjí nátlak, aby se účastnila jednání o bodech, které považuje za předběžnou podmínku své účasti.

Podrobnosti v angličině: ZDE

0
Vytisknout
6333

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016