OSN naléhá na Turecko, aby otevřelo hranice uprchlíkům ze Sýrie

10. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Turecko uzavřelo klíčový hraniční přechod se Sýrií a uvěznilo tisíce zoufalých lidí za hranicí. Avšak tvrdí, že vysídleným pomáhá, a otevře přechod, pokud to bude nezbytné.


OSN požaduje, aby Turecko otevřelo hranici pro tisíce Syřanů, kteří se snaží uniknout před válkou, a dodává, že statisíce dalších jsou ohroženy obležením Aleppa jednotkami bojujícími za prezidenta Asada. Obklíčení odřízlo od pomoci až 300 000 lidí.

Mluvčí UNHCR William Spindler separátně vyzval Turecko k témuž.

Turecko přijalo 2,5 milionu syrských uprchlíků a tvrdí, že dalším poskytne pomoc "jak to bude možné" na syrském území.

Mezitím turecký premiér Ahmet Davutoglu kritizoval ruské nálety a vyzval svět, aby se vyslovil proti Moskvě za "nemilosrdné bombardování civilních cílů" v Sýrii. Varoval, že se Rusko nakonec může ze Sýrie stáhnout podle podobného scénáře, jaký proběhl v Afghánistánu.

Turecký ministr Mevlut Cavusoglu varoval, že se kvůli operacím asadovských sil může dát do pohybu až milion lidí, pokud bude pokračovat obléhání Aleppa.

Asadovy síly postupují díky ruským náletům a šíitským oddílům, které zorganizoval Írán z řad Libanonců, Iráčanů a Afghánců.

Nová zpráva organizací Syria Institute a PAX tvrdí, že OSN situaci v Sýrii podceňuje a v různých obležených enklávách bez pomoci žije na 1,1 milionu lidí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5818

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2016