Obama plánuje apelovat na britské voliče, aby zůstali v EU

12. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Americký prezident plánuje rozsáhlým způsobem apelovat na britské voliče, aby zůstali v Evropské unii uprostřed obav ve Washingtonu, že by Cameron mohl prohrát

Informoval o tom předseda výboru pro zahraniční vztahy v americkém Senátu. Washington se obává, že britské referendum o případném odchodu Británie z EU je nebezpečná hazardní hra, která by mohla špatně skončit a mít katastrofální dopad na celý evropský kontinent.

Jak Washington, tak Londýn však zdůrazňují, že americká proevropská kampaň musí být koncipována citlivě, protože by mohla být kontraproduktivní.

Obama chce v Británii zdůrazňovat, že je nezbytně nutné, aby se Evropané v EU sjednotili při řešení uprchlické krize i při obraně proti rostoucí hrozbě ruské agrese v pobaltských zemích, na Ukrajině a na Blízkém východě.

Informaci zve5ejnil Bob Corker, předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy poté, co výbor vyslechl svědectví od bývalých odborných poradců Obamovy i Bushovy vlády, kteří se obávají, že Cameronova hazardní hra s referendem o odchodu z EU je "velmi riskantní", že může vést k odchodu Británie z EU, k rozpadu Británie a k obrovskému posílení moci nacionalistických a separatistických hnutí v Evropě. Corker uvedl, že problémy Ameriky "nejsou v podstatě ničím ve srovnání se současnými problémy Evropy".

Američané si ovšem uvědomují, že "nikdy není zrovna dobrý nápad někoho přesvědčovat o tom, co je pro něho nejlepší". Správnou metodou by prý mělo být nikoliv britskou veřejnost poučovat, ale poskytnout jí trochu širší pohled. Britové se na věc dívají z čistě domácího hlediska a neškodilo by otevřít širší debatu o stavu světa. "Potřebujeme transatlantické vztahy daleko více než kdy předtím," řekla Juliane Smithová, bývalá národní bezpečnostní poradkyně viceprezidenta Joea Bidena, "a odchod Británie z EU by byl pro Evropu katastrofální ranou".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6756

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2016