Ministr Zaorálek podpořil práci českých dobrovolníků na Lesbu

12. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se ve čtvrtek na své návštěvě Řecka setkal s českými dobrovolníky, kteří pomáhají uprchlíkům na ostrově Lesbos. Nejvíce se zajímal o praktický průběh pomoci, kterou v rámci své práce poskytují.

“Veškeré podpory si nesmírně vážíme a oceňujeme i osobní přítomnost ministra Zaorálka v místech, kudy uprchlíci procházejí. Realistický a zároveň lidský přístup k migraci, vycházející z osobní zkušenosti, je to, co by podle našeho názoru měli zástupci České republiky více prosazovat.” doplňuje Zuzana Lenhartová, předsedkyně spolku Pomáháme lidem na útěku.

Čeští dobrovolníci pracují na ostrově Lesbos již od poloviny listopadu 2015 a celkem se jich na místě vystřídalo několik desítek. “V současné době tvoří jádro Czech teamu na Lesbu pět Čechů, kteří na ostrově pomáhají dlouhodobě. Stálým členem týmu je také syrský uprchlík, který se po vylodění na ostrově rozhodl nepokračovat dále do Evropy a namísto toho se připojil k mezinárodní dobrovolnické komunitě a pomáhá ostatním”, říká Zuzana Lenhartová, předsedkyně spolku Pomáháme lidem na útěku, který práci Czech teamu na ostrově zastřešuje. Desetičlenný stabilní tým doplňují dobrovolníci z dalších zemí. Podporu poskytuje spolek Pomáháme lidem na útěku i krátkodobě působícím dobrovolníkům, kteří pomáhají především v táboře Moria.

Práci dobrovolníků na Lesbu podporuje také Člověk v tísni ve spolupráci se svou slovenskou sesterskou pobočkou Člověk v ohrožení. “Zajišťujeme částečné pokrytí nákladů na ubytování, dopravu na místě a stravu. Dobrovolníci v uplynulých týdnech zajišťovali noční hlídkování na části ostrova a pomáhali s bezpečným vyloďováním lidí z člunů a zajištění jejich okamžitých potřeb. Vzhledem k tomu, že vyloďování uprchlíků již od minulého týdne zjišťují lodi agentury FRONTEX, věnují se nyní dobrovolníci organizaci jednoho ze tří velkých skladů, z nichž čerpají organizace při veškerých distribucích jídla i dalších potřebných věcí, “ říká Ondřej Nádvorník, koordinátor Člověka v tísni. Mimo to již od listopadu 2015 podporuje Člověk v tísni a Člověk v ohrožení tým dobrovolníků na srbsko-chorvatských hranicích u města Šid.

Kromě přímé pomoci a práce ve skladech pomáhají čeští dobrovolníci i v čištění severního pobřeží ostrova od vest a člunů. Odstraněné vesty použije pro svůj umělecký projekt čínský disident a umělec Aj Wej Wej, který před několika týdny strávil s českými dobrovolníky celou jednu noční směnu.

0
Vytisknout
5684

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2016