Ve Skotsku policie zatkla muže, který zveřejnil na Facebooku urážlivé výroky o syrských uprchlících

17. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Police Scotland informuje, že zatlka muže, který napsal na Facebooku několik urážlivých výroků o syrských uprchlících, kteří byli rozmístěni na skotský ostrov Bute a bydlí v tamějším městě Rothesay. Policie potvrdila, že podle Zákona o komunikacích zatkla čtyřicetiletého muže z okresu Inverclyde. Na ostrov Bute přijelo začátkem prosince 12 syrských rodin. Byli součástí kontingentu prvního 1000 syrských uprchlíků, kteří byli zatím rozmístěni po Británii.

Po mužově zatčení uvedl inspektor Ewan Wilson z policie v městě Dunoon: "Doufám, že zatčení tohoto individua vysílá jasný signál, že skotská policie nebude tolerovat žádnou činnost, která by vyvolávala nenávist a urážlivé výroky na sociálních sítích."

Terčem islamofobních útoků se stal i skotský ministr pro mezinárodní rozvoj Humza Yousaf, jediný muslimský ministr v současné skotské vládě. Humsa Yousaf potvrdil novinářům, že o islamofobních útocích proti jeho osobě informoval policii.

Yousaf však pochválil reakci skotské veřejnosti na uprchlickou krizi: "Jsem velmi hrdý na skotské občany, kteří našim novým sousedům připravili to nejvřelejší možné přivítání."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5676

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016