Slogan zbrojního průmyslu: Jedna zbraň, mnoho cílů. Válkou prověřeno. Vaše bitevní pole bude dokonale čisté...

Navštivte americkou firmu, která prodává bomby zabíjející civilisty v Jemenu

18. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Americká firma Textron Systems vyrábí tzv. kazetové bomby (cluster bombs) typu CBU - 105. Jde o zbraň, která je mezinárodní konvencí podepsanou 118 zeměmi světa zakázána. Nicméně ani USA, ani Saúdská Arábie tuto konvenci nepodepsaly. USA tak saúdskoarabské vládě prodává tento typ bomb, které pak armáda této země používá k útokům na civilní cíle v Jemenu. Na zprávu Human Rights Watch upozorňuje internetový deník Alternet.

Kazetová bomba je v podstatě nosičem velkého množství tzv. sekundárních náloží. Jak upozorňuje HRW v odkazovaném textu, jejich nebezpečnost spočívá jak v nevyzpytatelnosti následků, které výbuch způsobí, tak v tom, že některé nálože neexplodují, tudíž představují riziko následného výbuchu a dalších obětí. 

Podle dostupných svědectví používá Saúdská Arábie tento typ bomb při útocích na civilní cíle v Jemenu, kde se údajně snaží bojovat s islámským terorismem. Bomby jsou shazovány pomocí padáků a explodují při dopadu na zem nebo v blízkosti cíle ve vzduchu. Podle evidence HRW existuje svědectví minimálně o pěti případech, kdy armáda Saúské Arábie použila tento typ bomb v Jemenu. 

Jedním z nich je i svědectví třiatřicetiletého Muhammada Ahmada, který pozoroval nálet saúdskoarabského letectva v blízkosti přístavu Al-Hayma. "Ve vzduchu se objevilo asi dvacet padáků. Každý z nich se proměnil v oblak černého kouře, když se přiblížily k zemi explodovaly. Během pěti minut znovu, bomba, která vypustila dalších zhruba dvacet padáků a situace se opakovala. Se změnou větru se však začaly padáky snášet směrem k naší vesnici," říká svědek útoku. 

Bomby následně poničily řadu domů ve vesnici a zranily přinejmenším jednu ženu a dvě děti.

Výrobce bomb, firma Textron, v "manuálu" ke svým kazetovým bombám tvrdí, že nevybuchlá munice je automaticky deaktivována. Podle zprávy HRW ale zůstává sekundární munice v kanystrech často aktivní a a může později explodovat. Vývoz takové munice podle zprávy HRW porušuje platné právo USA na vývoz zbraní.

Firma Textron Systems získala v roce 2013 od americké armády zakázku ve výši 641 milionů dolarů na dodávky těchto zbraní pro Saúdskou Arábii. USA jsou největším dodavatelem zbraní do této země, která v mnoha ohledech porušuje lidská práva.

Kompletní text v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6827

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2016