Sýrie: Ruské nálety pokračují navzdory "příměří". Režim zahájil novou ofenzívu v provincii Homs

29. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Je hlášena řada narušení sobotního příměří, zatímco úroveň násilí se zvýšila, když ruská letadla pokračovala v operacích po celé zemi - zejména severně od Aleppa, na území, které není do příměří zahrnuto.


Severně od Homsu ruská letadla udeřila na města Hirbanafsa a Granada držená opozicí. Tato dvě města nejsou zahrnuta do příměří. Režimní síly údajně zahájily pozemní útok proti Hirbanafse, na niž už v minulosti útočila několikrát. Navíc režimní síly údajně ostřelovaly opozicí držené město Húla, zatímco režimní vrtulníky shazovaly barelové bomby na Ter Maelu, navzdory skutečnosti, že ta má být součástí příměří.

Ruská letadla útočí na opozicí držené město Dar Ta Izza jižně od Efrinského kantonu, a zaměřují se také na opozicí držená města Anadan, Hurajtan, Kafr Bisin, Márat al-Artik, Babis, Kabtan ad-Džabál a Kafr Hamra. Nepotvrzené zprávy říkají, že kurdské jednotky se shromažďují jižně od Efrinského kantonu k ofenzívě s cílem zabrat hraniční přechod s Tureckem v Bab al-Havě.

Režimní síly údajně ostřelovaly opoziční město Zerbeh jižně od Aleppa. Navíc ruský nálet údajně zasáhl i město Kafr Naha západně od Aleppa.

Prorežimní síly tvrdí, že jižně od Chán Násiru znova obsadily vesnice Abú al-Karuz a pokoušejí se postupovat na město al-Hammam kontrolované IS, jižně od bývalých komunikačních linií uskupení operujícího v Aleppu, přerušených od poloviny týdne útokem islamistů. To protiřečí předchozím zprávám, podle nichž byla dálnice odblokována.

V Kurdy drženém městě Tel Abjádu jižně od turecké hranice explodovala bomba umístěná v autě. V sobotu na město zaútočil IS.

Kurdy kontrolovaná koalice SDF údajně pokračuje v postupu jižně od města Šadádí k Markadě kontrolované IS, čistí vesnice na březích řeky Chabúr.

Režimní síly údajně ostřelovaly opoziční město al-Jadúda severozápadně od Diráa, navzdory příměří.

Rusko tvrdí, že útok IS na Tel Abjád byl veden z tureckého území. Turecko to popírá.

Shrnuto: Porušení příměří zůstávají zatím lokalizována, hlavně proto, že příměří je také omezeno na malou část západní Sýrie. Ale obnovení ruských náletů ohrožuje zastavení palby. Opoziční skupiny včetně těch, které nejsou součástí příměří, jako Nusra napojená na al-Káidu, ale také těch, které byly součástí dohody, mohou provádět odvetné útoky.

Poslední ruské nálety jižně od Efrinského kantonu ukazují na plány ohledně budoucí ofenzívy v tomto strategickém prostoru, kde leží poslední opoziční zásobovací linie pro Aleppo. Poté, co Azazský koridor byl (kurdskými útoky - KD) zredukován na opoziční enklávu, jediné spojení do Turecka vede přes hraniční přechod Báb al-Hava. Ten patrně reprezentuje vysoce ceněný cíl jak pro režim, tak pro Rusko, zatímco je také tlustou čarou pro celou opozici, stejně jako pro její sponzory, včetně Turecka. Ofenzíva na tomto směru by příměří ohrozila a zvýšila pravděpodobnost dalších zahraničních intervencí.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6359

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2016