Turecký režim proměnil opoziční list v součást propagandistické mašinérie

7. 3. 2016

čas čtení 2 minuty


První vydání největšího tureckého opozičního listu Zaman po násilném převzetí vládou bylo expedováno v neděli. Vysloužilo si v Turecku široké odsouzení. Titulní strana se přes noc změnila ve zjevnou součást propagandistické mašinérie režimu. Vůbec se nezmiňuje o policejním obsazení redakce noc předtím a titulky chválí práci vlády při výstavbě nového mostu, stejně jako posílení obchodu s Íránem.


Poslední vydání před převzetím vyšlo den před obsazením redakce. Titulek uvádí "Ústava pozastavena" a následují výňatky z ústavního dokumentu, který zakazuje zabavování vydavatelství a tiskařského vybavení.

Řada novinářů listu se připravovala na přepad, poté co soud nařídil konfiskaci za to, že údajně šlo o hlásnou troubu "Fethulláhistické teroristické organizace/Paralelní státní struktury (FETÖ/PDY)".

Za "paralelní státní strukturu" označuje turecký prezident Gülenovo hnutí - sociální hnutí vedené učencem a kazatelem Fethullahem Gülenem, které je otevřeně kritické k Erdoganově vládě.

(Zaman přinášel například úvahy o možnosti demarkace mezi islámskou theologií a kritickým racionalismem Karla Raimunda Poppera, zprávy o trestních kauzách Erdoganových oponentů, informace o protestech občanských aktivistů, kritiku Erdoganovy vnitřní i zahraniční politiky - KD.)

Není to poprvé, co se list stal terčem pronásledování. Bývalý šéfredaktor Ekrem Dumanli byl prosinci 2014 zatčen a obviněn ze založení a vedení teroristické organizace. Po pěti dnech byl propuštěn.

Šéfredaktor anglické mutace Sevgi Akarcesme šel v srpnu před soud kvůli žalobě premiéra Ahmeta Davutglua za "urážku". Akarcesme na Twitter umístil post, v němž uvedl: "Davutoglu, premiér vlády, která ututlala vyšetřování korupce, v Turecku eliminoval svobodu tisku."

Management listu a ediční rady byly nahrazeny "trojkou" utvořenou z vládních zmocněnců. Šéfredaktor Abdülhamit Bilici byl vyhozen.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby označil převzetí listu za "znepokojující".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5684

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2016