Francie do roku 2018 přijme 30 000 uprchlíků z Řecka

3. 6. 2016

čas čtení 2 minuty


Francie oznámila, že bude měsíčně přijímat 400 uprchlíků z Řecka, přičemž v příštích dvou letech celkem přijme 30 000 osob. Tento krok je součástí dohody o přemístění uprchlíků, kterou členské státy EU podepsaly v roce 2015, ale jen málokterý ji provádí.


Krok Paříže je součástí dohody podepsané vloni v létě, jejímž cílem bylo snížit tlak na pohraniční země EU, především Řecko a Itálii.

Rozděleno mělo být celkem 160 000 uprchlíků, ale Francie spolu s několika jinými také neplní své požadavky, protože dosud přijala jen 540 lidí.

Celkově bylo podle schváleného plánu přemístěno jen 2 000 uprchlíků, zatímco vloni do Evropy dorazil více než milion osob.

Francie má problémy s ubytováním žadatelů o azyl, mnozí teď zakládají improvizované tábory kolem Paříže. Tento týden Francie oznámila plán vybudovat první uprchlický tábor v Paříži. Někteří migranti žijí na severu země kolem přístavu Calais.

Premiér Manuel Valls ve čtvrtek v rozhovoru pro řecký list prohlásil, že EU potřebuje lepší spolupráci s africkými zeměmi, aby zvládala příliv uprchlíků.

EU pracuje na dohodě s Tureckem, ale současně se snaží omezit příliv migrantů a uprchlíků po jiných námořních trasách především z Libye. Během léta se očekává nárůst počtu osob přijíždějících z tohoto směru.

Mezinárodní organizace pro migraci odhaduje, že jen přes Niger letos bude cestovat 150 000 lidí z Afriky směrem do Evropy, překročí Saharu a zamíří přes Středozemní moře.

EU v roce 2015 věnovala na pomoc Západní Africe 1,15 miliardy eur, přičemž část peněz směřovala právě na omezování migrace.

Ve čtvrtek moře na libyjském pobřeží vyplavilo těla 25 osob, oznámili představitelé Červeného kříže. Minulý týden se během tří dnů utopilo 65 lidí.

Mnohé z potopených lodí zřejmě vypluly z měst Zuvara a Sabratha v západní Libyi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5312

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2016