Počet mrtvých v Mnichově stoupl na devět

22. 7. 2016

čas čtení 5 minut


Svědek Luan Zequiri byl na scéně, když začala střelba nedaleko McDonaldu. Řekl v německé televizi, že útočník zařval nadávku proti cizincům a "pak se ozval opravdu hlasitý výkřik". Viděl jen jediného útočníka, který měl vysoké boty a ruksak. Zequiri řekl: "Podíval jsem se jeho směrem a on vystřelil na dva lidi na schodech." Zequiri se pak schoval a utekl, když to bylo bezpečné.

Místní média uvádějí, že zraněno bylo asi 20 lidí, mnozí z nich velmi vážně.

Policie Mnichov: Smutná zpráva. Počet mrtvých stoupl na 8. Devátým mrtvým je jeden z útočníků, který spáchal sebevraždu.

Telefonní číslo pro lidi, kteří chtějí vědět, zda jejich příbuzní jsou v pořádku: Shrnutí dosavadních informací:

- v 17.52 se začalo střílet v McDonaldu nedaleko nákupního střediska Olympia. Bylo usmrceno osm osob a nezjištěný počet lidí byl zraněn.

- na jednom videu je střelec na střeše parkoviště nákupního střediska

- probíhá velká policejní operace. Policie hledá nejméně tři podezřelé osoby, ozbrojené střelnými zbraněmi. Nikdo nebyl zatím zatčen a policie netuší, kde útočníci jsou.

- Všichni zákazníci byli už evakuováni z nákupního střediska

- Obyvatelé Mnichova byli varováni prostřednictvím chytrých telefonů, aby nevycházeli do ulic, zůstali doma a sledovali rozhlas a televizi.

- Hlavní mnichovské železniční nádraži a metro jsou uzavřeny. Motoristé na dálnicích do Mnichova byli požádáni, aby dálnici uvolnili policii a záchranným vozidlům.

- Nemocnice v Mnichově jsou v pohotovostním stavu

- Policie nemůže potvrdit předchozí zprávy, že došlo k střelbě i na dalších dvou místech ve městě.

- Nikdo se nepřihlásil k odpovědnosti za útok a nejsou známy motivy útočníků

- Není jasné, kolik útočníků se podílelo na útoku a zda šlo o koordinovaný a plánovaný útok.

Mnichovská policie konstatovala, že útok neměl islamistickou motivaci.

Místní média uvádějí, že jeden střelec se zastřelil do hlavy:

Střelec mluvil německy bez přízvuku. Je možné, že je to ultrapravicový extremista.

Občané křičí na střelce na střeše:

První zprávy přišly v 18 hodin. Střelba údajně začala v McDonaldu v jednom nákupním středisku, uvádí mnichovská policie. V nákupním středisku jsou stále ještě lidé, policie se snaží je odtamtud dostat.

Německé ministerstvo vnitra potvrdilo tři mrtvé. Mnichovská policie uvádí, že dostala zprávy o třech střelcích v oblasti kolem nákupního střediska Olympia. Zatím nebyl nikdo zatčen.

Střelba začala těsně před osmnáctou hodinou, kdy muž začal střílet v restauraci McDonald vedle nákupního střediska Olympia, uvedla policie. Na videu natočeném před restaurací utíkají v hrůze chodci a muž s pistolí chladně střílí kolem sebe.

Policie a sanitky byly na místě útoku hned kolem 18. hodiny. Nejméně jeden útočník prý uprchl z nákupního střediska a směřoval směrem k blízké stanici metra.

Svědkové slyšeli výstřely v obchodním středisku i před ním. "Nakupoval jsem, když jsem slyšel tři výstřely, pak jsme vyběhli ven a asi o 40 sekund později jsme slyšeli pět výstřelů venku," řekl Florian Horn, 33.

Zaměstnanci obchodního střediska se skrývali ještě hodinu po útoku.

Mnichovské úřady vyhlásily mimořádný stav prostřednictvím městského systému varování na chytrých telefonech. Obyvatelé byli varováni, aby neopouštěli domovy. "Pro svou vlastní bezpečnost vyhýbejte se náměstím a ulicím: pachatelé jsou na útěku. Veřejná doprava byla zastavena. Zapněte rozhlas a televizi."

Lidé používají hashtag #offentür k nabídnutí přístřeší lidem, kteří uvízli na ulicích.

Německá policie neví, kde jsou střelci a radí občanům, aby se vyhýbali veřejným prostorám:

Policie požádala veřejnost, aby nezveřejňovala na Twitteru videa či fotografie policejní operace.

0
Vytisknout
8673

Diskuse

Obsah vydání | 25. 7. 2016