Němečtí politici jsou znepokojeni vlivem Ankary mezi Turky

8. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Němečtí politici v neděli vyjádřili znepokojení nad rostoucím vlivem Ankary mezi lidmi s tureckými kořeny, kteří žijí v Německu.


V minulosti v zemi docházelo k násilí mezi Turky a Kurdy němečtí představitelé se obávají, že napětí po neúspěšném červencovém puči se také může rozšířit na německou půdu.

Tisícové demonstrace turecké komunity na podporu Erdogana vedly k diplomatickému pnutí mezi Ankarou a Berlínem.

"Lidé tureckého původu kteří zde žijí se musejí řídit našimi zákony a našimi zvyky," prohlásil spojenec kancléřky Merkelové Volker Kauder pro Funke Media Group.

"Sleduji tedy znepokojeně pokusy turecké vlády a vládnoucí strany AKP ovlivňovat lidi s tureckými kořeny žijící tady v Německu," dodal.

Spolupředseda strany Die Linke Bernd Riexinger také varuje před rostoucím napětím v turecké populaci. "Příznivci Erdogana už vyvíjejí značný tlak na disdenty v Německu. - To musí skončit. Mezi námi nesmějí být žádné výhrůžky."

V Německu žijí asi tři miliony osob tureckého původu. Podle průzkumů v posledních volbách asi 60 % z nich hlasovalo pro vládnoucí stranu AKP.

Gokay Sofuoglu, předseda Tureckých sdružení v Německu, sdělil Reuters, že na sociálních médiích kolovala telefonní čísla, na něž měli lidé volat tureckým úřadům s informacemi o Erdoganových oponentech.

Kauder vyzval provládní Turecko-islámskou unii pro náboženské záležitosti (DITIB) reprezentující více než 70 % muslimů žijících v Německu, aby svým členům dala jasně najevo, že německá ústava a zákony stojí nad náboženstvím.

"Podle mého názoru bychom neměli dovolit sdružení jako DITIB, které evidentně je hlásnou troubou prezidenta Erdogana, formovat islámskou náboženskou výuku ve školách," dodal.

(Obdobné obtíže s erdoganisty má také Rakousko - a praktický vliv této skupiny masivně převažuje často démonizovaný vliv jiné problematické země, Saúdské Arábie ZDE.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7677

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016