Útoky chemickými zbraněmi v Sýrii hrozí normalizovat válečné zločiny, varují experti

11. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Dvě děti a žena byly usmrceny zřejmým útokem válečným plynem - chlórem v Aleppu. V Sýrii došlo už k desítkám takových útoků. Použití smrtících plynů je válečný zločin, ale tyto válečné zločiny v Sýrii nikdo netrestá

Dvě děti a jedna žena byly usmrceny a desítky lidí byly zraněny při zjevném útoku chlórem na civilisty v Aleppu. Experti varují, že časté používání chemických zbraní v Sýrii hrozí normalizovat válečné zločiny.

V Sýrii došlo k desítkám útoků chlórem od doby, kdy Sýrie oficiálně souhlasila, že se vzdá svých zásob jedovatých plynů poté, co došlo v Damašku v roce 2013 k útoku sarinem.

Pokud k útoku chlórem došlo, je to válečný zločin a jako takový by ho okamžitě měly všechny strany vyšetřovat," uvedl velvyslanec OSN v Sýrii Staffan de Mistura.

Amnesty International a lékaři varují, že útoky chlórem proti civilistům jsou zřejmě používány jako pomsta za to, že vzbouřenci ovládli vládní území.

V posledních desetiletích bylo používání chemických zbraní ve válkách téměř úplně nepřijatelné, avšak jejich používání ve válce v Sýrii je znovu normalizuje a legitimizuje.

Syrsko-americká lékařská společnost uvádí, že chemickými útoky bylo v Sýrii usmrceno od prosince 2012 do října 2015 téměř 1500 civilistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5641

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2016