Německo odmítá a deportuje více migrantů

10. 8. 2016

čas čtení 2 minuty


Navzdory údajné politice "otevřených dveří" nové údaje německé spolkové vlády ukazují, že na hranicích dochází k vracení většího počtu lidí. Roste také počet deportací, zejména pokud jde o větší skupiny.


Německo v prvním půlroce odmítlo o 50 % více osob než za celý loňský rok, ukazují včera publikované údaje.

Do konce června pohraničníci zabránili ve vstupu do země 13 324 lidem, zatímco v roce 2015 odmítli 8 913 osob, ukazují statistiky ministerstva vnitra.

Roste také počet deportací - za prvních šest měsíců jich bylo 13 743, zatímco během roku 2015 20 888. Údaje naznačují, že zavedení pohraničních kontrol v září 2015 a rostoucí tlak místních úřadů na deportace migrantů se začínají projevovat.

Údaje si vyžádala poslankyně Ulla Jelpke ze strany Die Linke, která odsoudila vládní politiku coby "nezodpovědnou", protože více lidí je vraceno do regionů zasažených krizí.

Zvlášť alarmující je Jelpke počet kolektivních deportací. Jejich podíl nyní dosahuje 74 %. "To je opak humánní azylové politiky," prohlásila poslankyně.

Jelpke také odsoudila nové azylové zákony zavedené ve třech separátních balících od konce září. Kromě jiného usnadnily deportace migrantů. Deportace již nejsou oznamovány s předstihem - rodiny jsou často probuzeny brzo ráno a dozvědí se, že budou deportovány. Zdravotní problémy často nejsou uznávány za důvod, který by deportaci bránil.

Podle Jelpke vláda aplikuje politiku zastrašování. Migranti podléhají dlouhému byrokratickému procesu, mají malou jistotu ohledně zaměstnání, klesá šance spojovat rodiny - a to vše směřuje k maximálnímu zkomplikování přesídlení s cílem zvýšit pravděpodobnost, že migranti Německo dobrovolně opustí. Ve skutečnosti jsou nové azylové zákony navrženy zejména proto, aby zvýšily příležitosti k integraci nově příchozích. Ale Jelpke tvrdí, že většina migrantů opouštějících Německo tak nečiní dobrovolně. Podle vládních údajů ze země s vládní podporou odjelo 3 322 Iráčanů a 2 305 Afghánců.

Podrobné zkoumání údajů o odmítnutí vstupu vede k dalším otázkám. Například se ukazuje, že vráceno letos bylo 4 912 Syřanů, Iráčanů a Afghánců, přičemž takřka ve všech případech byl jako důvod uveden chybějící pas nebo vízum, případně povolení k pobytu.

To ale vypadá, jakoby žádný z těchto lidí z válečných zón nepožádal o azyl, protože v takovém případě by jim přiznán status žadatele.

Prouprchlická organizace Pro Asyl, která často kritizuje vládní azylovou politiku, ale tvrdí, že nové údaje nejsou tak významné, jak tvrdí levicová opozice, a mohou mít jiné vysvětlení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7989

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016