Syřané nadšeně oslavovali vyhnání Islámského státu z města Menbidž

14. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

Muži si oholili vousy, ženy pálily burky a muži a ženy otevřeně kouřili na ulicích. To byly scény v syrském městě Manbidž, odkud byl po dvou letech brutální vlády vyhnán Islámský stát. Město Menbidž dobyli kurdští a arabští bojovníci, podporovaní Spojenými státy, a zároveň osvobodili dva tisíce místních civilistů, které Islámský stát zajal jako lidské štíty.

Zajímavost: Videoreportáže zpravodajství britské kulturní komerční televize Channel Four News, které zde občas zveřejňujeme, zhlédne v současnosti na Facebooku 200 milionů individuálních uživatelů každý měsíc. Připojte se k tomuto celosvětově sdílenému diskursu...

Televizní verze reportáže:

Jiná verze této reportáže pro mobilní telefony, kterou od soboty zhlédl už téměř milion lidí:

Nikáb neskrývá nadšení a úlevu na tváři této ženy. Objímá jednoho ze svých záchranců, kurdského bojovníka. Po mnoha týdnech, kdy ona a mnoho dalších byli zadržováni Islámským státem jako rukojmí, jsou nyní svobodní.

Jásali na ulicích, protože už nebyli lidskými štíty. Američany podporované syrské demokratické jednotky uvádějí, že nyní dobyli celé město Menbidž na severu Sýrie. A jasný důkaz, že útlak skončil, byl v tom, že si lidé na ulici veřejně odstraňovali povinné vousy. A tato žena, která na ulici pálila svou černou burku.

Po porážce Islámského státu, vycházejí najevo hrůzy, k nimž tu docházelo v posledních měsících.

"Jsem naprosto šťastná. Nemohu tomu ani uvěřit," říká tato žena. "To, co jsem já viděla, nikdo v životě neviděl."

Tady, u této lidi se konaly popravy. Kolem jsou vypálené budovy.

"Tady lidi popravovali. Byla to všechno nespravedlnost, nespravedlnost, nespravedlnost," říká tento muž.

Manbidž je strategicky významné město. Je asi třicet kilometrů od hranic Turecka. A leží na zásobovací trase Islámského státu od turecké hranice do jeho de fakto hlavního města Rakka.

Extremisté bojovali o Menbidž od května. Aliance kurských a arabských bojovníků za pomoci amerických leteckých úderů postupně město obklíčila a donutila Islámský stát, aby ustoupil na sever.

OSN uvádí, že 78 000 obyvatel města přišlo o přístřeší a muselo město opustit. A sem se budou vracet: do válkou zničených čtvrtí s občasným transparentem Islámského státu.

"Donutili nás, abychom odešli," říká tento místní obyvatel. "Vypálili naše domovy a zabíjeli naše děti. Vypálili všechno."

Kurdští a arabští bojovníci však zvítězili jen v jednotlivé bitvě, nevyhráli válku. Islámský stát stále ovládá území v Sýrii a v Iráku přibližně o velikosti Irska. A město Aleppo, kde válka dál zuří, stále touží po humanitární pomoci.

A Spojené státy uvádějí, že jsou přesvědčeny, že usmrtily šéfa Islámského státu v Afghánistánu a v Pákistánu. Americký útok dronem se uskutečnil po masakru 80 šiitských muslimů na shromáždění v afghánském hlavním městě Kábulu minulý měsíc.

0
Vytisknout
5954

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2016