Saúdská Arábie bombardovala nemocnici v Jemenu

16. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Usmrtila nejméně šest osob a třináct zranila

Jemenská televize ukázala zkázu. Podle mezinárodního práva je zakázáno útočit na nemocnice. Avšak v Jemenu a v Sýrii jsou bombardovány pořád. Svědek v této nemocnici uvedl, že bylo nemožné evakuovat raněné, protože se obávali dalšího útoku od bombardovacích letadel, zjevně ze Saúdské Arábie, která kroužila nad hlavou.

V sobotu zasáhl podobný nálet školu. Usmrceno bylo nejméně deset dětí a jednadvacet jich bylo zraněno. Všechny děti byly mladší patnácti let.

Nejde jen o to, že takové útoky jsou kruté, ale také to vytváří nepřátelé z lidí, kteří by se jinak nepřidali na ani jednu válčící stranu.

Otec: "Tohle je zločin. Můj syn je mrtvý. Je nyní u Pánaboha. Teď pojedeme na frontu a pomstíme se za syna."

Jak děsivá je rychlá cesta do nemocnice, aniž by ranění věděli, jestli tam nebudou znovu bombardováni. Škola, zasažená v sobotu, i nemocnice, zasažená v pondělí, jsou podporovány organizací Lékaři bez hranic. Pro charitativní organizace je stále obtížnější poskytovat za takových podmínek pomoc.

Jamie McGoldrick, humanitární koordinátor OSN: Bohužel to není poprvé, co se civilní obyvatelstvo stalo terčem útoku. Tyto instituce jsou výslovně chráněny podle mezinárodního humanitárního práva.

Bojovníci, loajální svržené jemenské vládě, bojují na zemi. Podporují je saúdské letecké údery. Bojují proti vzbouřencům známým jako Hutsi. Dva a půl milionu Jemenců bylo vyhnáno ze svých domovů. Mnozí žijí v uprchlických táborech.

0
Vytisknout
6791

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016