Goebbelsova stopětiletá sekretářka: Nikdo mi to dnes nevěří, ale nevěděla jsem nic

16. 8. 2016

čas čtení 2 minuty



Brunhilde Pomsel (105) byla hlavní sekretářkou nacistického propagandisty Josepha Goebbelse. V Mnichově má právě premiéru dokumentární film, sestřihaný z třiceti hodin rozhovorů s ní. Pomselová přiznává, že pracovala v ústředí nacistické propagandistické mašinérie. K jejím úkolům patřilo falšovat statistiky o padlých německých vojácích a naopak přehánět statistiky znásilněných německých žen ruskými vojáky. Poněkud bizarně to charakterizuje jako "prostě obyčejnou práci". "Nedělala jsem nic jiného, než že jsem v Goebbelsově kanceláři psala na stroji."

"Dneska lidé říkají, že by se proti nacistům postavili - Věřte mi, většina z nich by se nepostavila. Celá země byla jako začarovaná."

Vzpomíná, že dostala svazek týkající se antinacistické aktivistky, studentky Sophie Schollové, která byla aktivní v hnutí odporu, zvaném Bílá růže. Schollová byla v roce 1943 popravena za velezradu, protože rozdávala na univerzitě v Mnichově protiválečné letáky. "Goebbelsovi mimořádní poradci mi řekli, ať ten svazek dám do trezoru, ale ať se na něj nedívám. Tak jsem se na něj nepodívala a byla jsem potěšena, že mi věřil."

Pomselová se charakterizuje jako produkt pruské disciplíny, mající silný pocit povinnosti.

Její židovská kamarádka Eva Löwenthal skončila v koncentračním táboře, a Pomselová byla také šokována, že populární rozhlasový hlasatel v rozhlase, kde před válkou pracovala, byl také poslán do koncentráku, protože byl homosexuál.

"Vím, že nikdo nám dnes nevěří - všichni si myslí, že jsme všechno věděli. Nevěděli jsme nic. Všechno bylo utajováno." Odmítá přiznat, že byla naivní, když věřila, že židi, kteří zmizeli, včetně její kamarádky Evy - byli posláni do vesnic v Sudetech, které potřebovaly nové obyvatelstvo. Věřili jsme tomu - zdálo se to naprosto uvěřitelné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8987

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016