Proč Slovensko odmítá migraci

16. 8. 2016

čas čtení 3 minuty

"Naší největší obavou v EU je, že přijdeme o svou národní totožnost"

L’uboš Blaha si říká "marxistický filozof". Je vlivnou osobností v slovenské sociálnědemokratické straně SMER a v pracovně má bysty Che Guevary, Fidela Castra, Hugo Cháveze a Karla Marxe. Avšak když jde o evropskou uprchlickou krizi, Blaha neprojevuje mezinárodní solidaritu svých idolů. "Pokud by se mělo Slovensko podílet na břemenu rozdělování uprchlíků, tak ať převezme Evropská unie část půl milionu našich Romů," navrhuje.

Na Slovensku jeho názory nejsou neobvyklé. Málokterá členská země EU je tak ostře proti kontinentálnímu přístupu k migrační krizi než Slovensko. Poněkud nevhodné půlroční rotační předsednictví Slovenska v Evropské unii probíhá v období silného nacionalismu a zvýšené xenofobie, píše na serveru Politico David Lerner.

Slovenský premiér Robert Fico vyvolal hněv svých evropskýchg kolegů, když se zapřísahal, že Slovensko přijme jen křesťanské uprchlíky a po teroristických útocích v Paříži dodal, že bude dohlížet "na každého jednotlivého muslima" ve své zemi. Také žaluje EU za povinné uprchlické kvóty a přislíbil, že "nikdy na Slovensko nepřivede jediného uprchlíka".

Fico je "odvážný a jedná správně", když odmítá "přijatelný diskurs," říká Blaha. "Marxovo největší učení je, že člověk se vždycky musí chovat realisticky, když jde o řešení problémů v politice," dodává a pohlíží na polici plnou komunistických memorabilií a knih od levicových intelektuálů. "Nemůžete mít otevřenou migrační politiku v zemi, kde veřejné mínění chce přesný opak. Jinak tím podpoříte fašisty!"

Slovensko nikdy nebylo vystaveno kulturní výměně se světem. "Jsme malý a etnicky homogenní křesťanský národ," říká Blaha. "Když selhává multikulturalismus v Paříži a v Bruselu, proč bychom ho měli zkoušet tady?"

Po březnových všeobecných volbách se vyjádřilo 80 procent Slováků, že jsou proti přijímání jakýchkoliv migrantů. A v reakci na vzestup xenofobie - v březnových parlamentních volbách získala neofašistická strana Mariana Kotleby 8,4 procent - vláda přijímá rétoriku ultrapravice.

"Uprchlíci jsou tu považováni za nové Romy, což je komunita, která na Slovensku také trpí vlnou rasismu," vysvětluje Alexandra Malangone z Ligy pro lidská práva.

Josef Rydlo, historik a bývalý místopředseda zahraničního výboru slovenského parlamentu je členem ultrapravicové Slovenské národní strany. Ve své pracovně má portrét Jozefa Tisa, římskokatolického kněze, který stál v čele Slovenského státu za druhé světové války, když bylo Slovensko souputníkem nacistického Německa.

"Musel s Hitlerem spolupracovat," říká Rydlo. "Malé státy musejí dělat, co chtějí velmoci."

Nepřekvapivě, pokud jde o migranty a uprchlíky, Rydlovy a Blahovy názory se neliší. "Naší největší obavou v EU je, že přijdeme o svou národní totožnost," říká Rydlo.

Rydlo byl kdysi sám uprchlík - po sovětské invazi se usadil v Itálii, ale přesto odmítá multikulturalismus pro Slovensko. "Vládní politika odmítání muslimů je rozumná. Muslimové se sem nehodí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8916

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016