Turecko: Dejte nám bezvízový styk s EU, nebo vám pošleme uprchlíky

15. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Pokud Evropská unie neumožní do října tureckým občanům bezvízové cestování na své území, dohoda EU-Turecko o bránění uprchlíků v cestě do Evropy bude zrušena, řekl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu v německém bulvárním deníku Bild.

"Nechci hovořit o nejhorším možném scénáři, rozhovory s EU pokračují, ale je jasné, že buď budeme plnit všechny smlouvy, anebo všechny plnit přestaneme."

Evropská unie protestuje proti nedemokratickému tureckému "protiteroristickému" zákonu a proti drsnému potlačování velké části obyvatelstva po nedávném pokusu o puč.

Turecko chce zavést trest smrti, prý si to "přejí velké počty obyvatelstva". To by znamenalo, že by veškeré vyjednávání o možném členství Turecka v EU rázem skončilo.

Cavusoglu popřel, že se Turecko chystá odejít z NATO. "Je ale jasné, že musíme spolupracovat i s jinými partnery při koupi a prodeji zbrojních systémů, protože některé členské země NATO nám nechtějí povolit například prodávat systémy protiletecké obrany anebo vyměňovat si s námi informace."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6562

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2016