Proměňme 21. srpen na den přátelství mezi lidmi

24. 8. 2016 / Zdeňka Petáková

čas čtení 1 minuta

Je to už téměř 50 let. A druhá světová válka skončila víc než před 70 lety. Koho dnes žijícího tyto události zasáhly přímo? A přitom si je stále připomínáme – u nás v Čechách jako „bububu“, ti druzí, Němci, Rusové, jsou ti špatní. A my, my jsme ti hodní, malí chudinkové, kterým bylo ublíženo.

Chovali bychom se my a naši předkové, kterých se Srpen i druhá světová dotýkala přímo, jinak, kdybychom byli těmi Rusy nebo Němci?

Jsme snad nějací hodnější a oni apriori zlejší? Nikoli. Lidé se obecně chovají tak, jak jim dějinné okolnosti a jejich osobní pozice na žebříčku moci a celkový přístup k věci dovolují. Jsme stejní, my i oni.

A cítíte se právě vy oprávněni soudit? A stále zkostnatěle přijímat ty stereotypní připomínky zla, nechat jimi znečišťovat veřejný i soukromý prostor? Oprašováním nenávistí a strachů naši současnost nevylepšíme. Proč nevystoupit z toho kolotoče viny a trestu a nezkusit něco pozitivního? Třeba pokaždé, když ucítíte křivdu, pocit nespravedlnosti, když pocítíte vnímání světa přes informaci, že jsme nějaké chudinky, kterým někdo něco provedl (o čemž nás informovali na hodinách dějepisu), překlenout ten pocit a učinit místo odvety za ukřivdění něco jiného, překvapivého? Třeba nějaké nesporné dobro, nějaký akt dobré vůle. A nemusí být vykonán zrovna na někom z Německa nebo z Ruska.

Máme na to.

0
Vytisknout
7702

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2016