Internet věcí představuje rostoucí bezpečnostní riziko

30. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Experti varují před dvěma různými, ale propojenými bezpečnostními problémy spojené se vznikajícím "internetem věcí" (Internet of Things, IoT). Ten by měl v následujících čtyřech letech propojit zhruba 20 miliard spotřebitelských produktů.


Kybernetická bezpečnost je podřízena pravidlu nejslabšího článku - tedy celá síť IoT může být jen tak bezpečná, jako její nejhůře chráněná komponenta. Propojení obrovského množství spotřebního zboží, od aut až po ledničky, bez koherentního bezpečnostního plánu znamená, že ve výsledné síti budou existovat velmi zranitelná místa.

Za prvé, mnohá zařízení připojená k IoT, jako domácí osvětlení nebo auta připojená k síti, budou mít trvanlivost delší než deset let a nemusí být uzpůsobeny k pravidelnému navyšování ochrany před hackerskými útoky.

Avšak zranitelná zařízení mohou být využita ještě i jinak než jako vstupní brána do sítě. Hackeři z nich mohou vytvořit automatizované speciální sítě - botnety - využívané k vyřazení celé sítě služeb propojené systémem IoT. Lidově řečeno, váš lustr spolu s fénem a mikrovlnnou troubou mohou být použity k tomu, abyste se ráno nedostali autem do práce.

IoT má jistě své přednosti i nedostatky, ale je zřejmé, že s jeho vývojem bude třeba věnovat mimořádnou pozornost zabezpečení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8082

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2016