České ministerstvo odmítlo, že by vražda Čecha v Londýně byla motivována nenávistí

30. 9. 2016 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Česká tisková kancelář s odvoláním na server deníku The Guardian před týdnem informovala, že londýnská policie zadržela tři muže, jež podezírá, že ve středu pozdě večer na ulici surově zaútočili na jednatřicetiletého českého občana, bydlícího nedaleko. Čtyři mladí Britové srazili Čecha v saku ranou do hlavy řetězem k zamykání kol. Když spadl na zem, ještě do něj kopali. Muž pak na následky zranění zemřel. Po útoku odjeli na kolech. Tři z nich policie hned chytla, jeden byl vzat do vazby.

Agenturní zpráva vraždu stručně popsala. Později ČTK zveřejnila i zprávu o trestním řízení a o útočnících. Česká veřejnost má informace o fyzických a slovních útocích na Poláky, Litevce a další lidi z východních zemí EU, provázející brexit. Britové (tedy někteří Britové, že ano) nemají strach z pákistánského muslima, nýbrž z polského katolíka, vysvětloval nedávno ve Sněmovně a v televizi provinciálním Čechům jeden lidovecký poslanec, maje sám údivem nad tím oči navrch hlavy.

Proto byla spekulace o tom, že i tato vražda byla zločinem z nenávisti, nasnadě i v českém prostředí. ČTK to věděla, a tak ve své zprávě uvedla: „České ministerstvo zahraničí ale už v pátek uvedlo, že tento čin za politicky motivovaný nepovažuje. Ani podle britských médií nejde o zločin z nenávisti, ale spíš o pouliční kriminalitu.“ Pochopil jsem, že české zamini by považovalo zločin z nenávisti za „politicky motivovaný“ čin.

Připomnělo mi to českou policii, která po zjevně anticiganistickém útoku na Romy či Roma často odmítá připustit – byť jen jako variantu, že by to mohl být trestný čin spáchaný z nenávisti či rasizmu. Divil jsem se jen, že v Anglii nikdo veřejně nespekuluje, proč se těsně před vraždou na ulici čtyři (!) Britové v nedaleké restauraci s Čechem „nepohodli“, jak se psalo. Trpělivě jsem očekával další zprávy. Dočkal jsem se ve čtvrtek, tedy až týden po vraždě, kdy předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal britskou premiérku Theresu Mayovou (konzervativní strana) o zásah britských státních orgánů proti nenávistným útokům v Británii proti lidem z dalších zemí EU. Úřad české vlády to oznámil v tiskové zprávě.

Podle Sobotky se množí i nenávistné útoky na Čechy, jedním z nich je podle něj i vražda Čecha minulý týden v Londýně. Sobotka Mayové po telefonu řekl, že „česká vláda je znepokojena nárůstem nenávistných útoků ve Velké Británii. Nevraživost a násilí jsou namířeny rovněž proti Čechům, kteří na ostrovech žijí a pracují. Bohužel jeden z těchto útoků dopadl tragicky smrtí českého občana,“ sdělil Mayové podle úřadu české vlády Sobotka.

České zamini se před týdnem snažilo logickou spekulaci o vraždě z etnické nenávisti předem vyloučit. Češi jsou přece všude oblíbeni, znělo v podtextu jeho vyjádření, a osud nějakých Poláků či jiných Baltů je potkat nemůže. Dlouhá léta je tento sebechvalný postoj součástí oficiálního národovectví. Je to přímo česká (a předtím československá) vládní tradice. A kdo to nedělá, dočká se kritiky, že „kálí do vlastního hnízda“. Tuto „oikofobii“ odmítal Václav Klaus, spolu s homosexualizmem, multikulturalizmem a endžíouizmem.

Žádnou jinou zprávu o nenávistné motivaci londýnské vraždy než výrok českého premiéra jsem tu ale nenašel. Usoudil jsem, že Bohuslav Sobotka má nějaké onačejší zdroje, které veřejně neuvádí, buď z českého velvyslanectví v Londýně, nebo z nějakých britských médií. Je jen škoda, že v Černínském paláci se před týdnem nenašel nikdo, kdo by možnou nenávistnou motivaci londýnské vraždy připustil nebo kdo by aspoň o tom mlčel.

0
Vytisknout
7825

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2016