Problémy Deutsche Bank vyvolaly obavy z další velké finanční krize

30. 9. 2016

čas čtení 1 minuta


Jeden z nejvýše postavených evropských bankéřů tvrdí, že evropský bankovní sektor "se skutečně nehodí k investování". Zdůrazňuje tak potíže velkých bank na kontinentě, které mohou nastat, pokud tyto instituce budou muset vytvořit nové fondy.


Tidjane Thiam z banky Credit Suisse varuje před problémy evropského finančního sektoru, zatímco se pozornost veřejnosti upírá na potíže Deutsche Bank při snižování pokuty ve výši 14 miliard dolarů. Pokutu banka dostala od amerických úřadů za nesprávný prodej hypotéčních papírů.

Německá vláda se ve středu snažila popírat zprávu, že se připravuje na finanční záchranu banky, při níž by převzala 25 % podíl v největší finanční instituci země. Deutsche Bank má v držení aktiva v hodnotě poloviny objemu německé ekonomiky a je považována za finanční ústav, který představuje největší riziko pro globální finanční stabilitu.

Akcie banky tento týden klesly na třicetileté minimum. Pokles se zastavil ve středu, když banka prodala britskou pojišťovnu za miliardu dolarů a kurs se zvýšil o 2 %.

Avšak Thiam sdělil agentuře Bloomberg, že evropské banky jsou "ve velmi křehké situaci" a existují pochybnosti o tom, zda stále ještě mají životaschopný obchodní model. Očekávané výnosy investorů jsou příliš nízké, což znamená, že se tyto banky k investování nehodí.

Obavy, že se bude Deutsche Bank muset obrátit na investory, aby sehnala hotovost, patří k důvodům, proč akcie klesly, a vznikly obavy, že by tato událost mohla nastartovat velkou finanční krizi ve stylu roku 2008. Nicméně hlavní bankéři a politici to popírají.

Christine Lagardeová, úřadující šéfka Mezinárodního měnového fondu který označil Deutsche Bank za jednu z nejrizikovějších bank světa, prohlásila, že státní pomoc není nutná.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6857

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2016