Financial Times: "Zeman vystupuje extremněji než Orbán"

2. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Miloš Zeman požaduje, aby byly statisíce "ekonomických migrantů, kteří přišli od loňska do Evropy, umístěny na "prázdná místa" v severní Africe či na "neobydlené řecké ostrovy", za což by se Řecku měl postupně odpustit jeho dluh. Zeman varuje před "silnou vazbou" mezi vlnou uprchlíků a "vlnou džihadistů" v Evropě. Argumentuje, že "umírnění muslimové mohou být zradikalizováni tak, jako se Němci ve třicátých letech stali nacisty".

Zemanovy výroky zacházejí dokonce ještě dále než výroky maďarského premiéra Viktora Orbána, jehož hystericky protiuprchlický postoj posílil jeho domácí popularitu, avšak narušil vztahy Maďarska se západoevropskými spojenci, varuje deník Financial Times.

Zemanovy výroky se mohou stát ztrapněním pro českou vládu premiéra Bohuslava Sobotky, která sice také odmítá uprchlické kvóty, ale distancuje se od extremnější rétoriky Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského. Zemanovy výroky však odrážejí nepopularitu uprchlických kvót v postkomunistických zemích EU a rezonují s názory řadových Zemanových stoupenců.

Od svého zvolení přímou volbou v roce 2013 proslul Zeman svou provokativní rétorikou. Oponenti ho obviňují, že je apologetou Vladimíra Putina poté, co bagatelizoval ukrajinskou krizi jako "chřipku" a začal odmítat evropské a americké sankce proti Moskvě.

"Jsem proti islámské migraci, protože jde o stoprocentní nekompatibilitu kultur," řekl Zeman.

0
Vytisknout
7307

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2016