Už to opravdu stačilo. Jak Zeman, tak pražská kavárna se chovají jako nebezpeční šílenci

27. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jakkoliv odsouzeníhodné je údajné vydírání Daniela Hermana od Miloše Zemana v souvislosti s jeho setkáním s dalajlámou a s odmítnutím vyznamenání pro Hermanova osmaosmdesátiletého strýce, to, co předvedl Jan Kraus a jeho kohorta naivků v neodvysílaném pořadu Show Jana Krause je možná ještě horší a ještě nebezpečnější.

Copak je přijatelné, aby si skupina lidí ukradla část zábavného pořadu k ostře jednostrannému politickému prohlášení? Argumentace Ivana Krejčího, předsedy RRTV, v němž Krejčí v podstatě tvrdí, že si Kraus může ve svém show vysílat jakákoliv jednostranná politická prohlášení, "protože je to zábavný pořad", je zjevně chybná: Jakmile se Krausovi výtečníci postavili před kameru a začali činit plamenná politická prohlášení, zábavný pořad se vyčlenil z kategorie entertainmentu a vstoupil do kategorie politické propagandy.

V žádné zemi by si skupina politických kamarádů nemohla takovýmto způsobem k jednostrannému šíření své propagandy ukrást část televizního vysílání.

Kromě toho je to nesmírně nebezpečné. Plamenná, samolibá prohlášení, u vytržení kritizující Miloše Zemana, mohou mít jedině kontraproduktivní dopad. Nejenže se přítomní naprosto zesměšnili (oni skutečně netuší, že je to směšné, když se před televizní kameru postaví skupina "kamarádů, co spolu mluví", a všichni říkají totéž na jedno brdo? Televize je pluralitní médium, jednostrannou propagandu okamžitě proměňuje v něco absurdního a směšného!) ale zároveň to, co udělali je nesmírně nebezpečné. Svou hysterickou reakcí bezpochyby posílili prozemanovské nálady v polovině národa. Protože když se takto absurdně chová tzv. pražská intelektuální "smetánka", co může udělat národ, než se postavit vzdorně za hašteřivého, xenofobního starce na Hradě?

Proti Zemanovi se dá něco dělat pouze tím, že politikové a občané budou trpělivě, zdvořile a skromně hovořit s lidmi, kteří pro Zemana horují, budou se jich ptát na jejich situaci a problémy a budou jim konkrétně pomáhat je řešit. Proti Zemanovi se nedá bojovat plamennými deklarativními prohlášeními v televizi či na náměstích. Tím Zemana podporujete. Zbytečně a nebezpečně to prohlubuje rozkol v české společnosti. A ve věci, která zpočátku byla závažná, ale teď reakce na ni překročily všechny meze.

0
Vytisknout
11622

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2016